Съдът в Хага издаде заповед за арест на Путин заради зверствата в Украйна

15900
Съдът в Хага издаде заповед за арест на Путин заради зверствата в Украйна
Снимка: Getty Images

Международният наказателен съд (МНС) издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, обвинявайки го, че е отговорен за военни престъпления, извършени в Украйна.

Москва многократно е отричала обвиненията, че нейните сили са извършили зверства по време на едногодишната си инвазия в съседната страна - въпреки ясните доказателства за противното.

Международният наказателен съд планира две дела за военни престъпления срещу Русия

Международният наказателен съд планира да образува две дела за военни престъпления на окупаторите в Украйна, пише New York Times. Това ...

Международният наказателен съд издаде заповедта за арест на Путин по подозрение в незаконно депортиране на деца и незаконно прехвърляне на хора от територията на Украйна в Руската федерация.

МНС издаде заповед за арест и на Мария Алексеевна Лвова-Белова – комисар за правата на децата към президентството на Руската федерация, както се вижда от официалното становище на съда в Хага.

Важно е да се отбележи, че Русия не е подписала Римския статут – основополагащия документ на Международния наказателен съд (МНС), т.е. нейни граждани не могат да бъдат съдени в МНС за военни престъпления в Украйна. Ето защо западните сили действат по създаване на специален трибунал за Путин и останалите ръководители на Руската федерация, отговорни за зверствата във войната.

САЩ също не са подписали Римския статут, както и Украйна - четете повече ТУК и ТУК. Освен това, Китай, Индия и Израел са в тази компания, а Судан признава юрисдикцията на съда, но след като той търси отговорност на властимащ в африканската държава, отменя признаването.

Обвиненията срещу Путин са именно по член от Римския статут. "Твърди се, че престъпленията са извършени на окупираната украинска територия поне от 24 февруари 2022 г. Съществуват основателни причини да се смята, че г-н Путин носи индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления: за това, че е извършил деянията пряко, съвместно с други лица и/или чрез други лица (член 25, параграф 3, буква а) от Римския статут), и за това, че не е упражнил надлежен контрол върху гражданските и военните си подчинени, които са извършили деянията или са допуснали извършването им и които са били под неговата ефективна власт и контрол, съгласно отговорността на висшестоящия (член 28, буква б) от Римския статут)", гласи официалният документ.

Зеленски поиска офис на Международния наказателен съд в Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с прокурора на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан в Киев на 28 февруари. ...

Що се отнася до Лвова-Белова, за нея се твърди, че е отговорна за същото военно престъпление - незаконна депортация на население (деца) и незаконно прехвърляне на население (деца) от окупираните райони на Украйна в Руския. "Съществуват разумни основания да се смята, че г-жа Лвова-Белова носи индивидуална наказателна отговорност за горепосочените престъпления, за това, че е извършила деянията пряко, съвместно с други лица и/или чрез други лица", допълват съдиите от МНС в Хага. ОЩЕ: Детският омбудсман на Русия незаконно е осиновила украинско дете 

Въз основа на молбите на прокуратурата от 22 февруари 2023 г., Камарата на II досъдебно производство счита, че има основателни причини да се смята, че всеки от заподозрените носи отговорност за военното престъпление, което е "в ущърб на украинските деца".

Камарата счита, че заповедите са секретни, за да се защитят жертвите и свидетелите, а също и за да се обезпечи разследването. Съдиите обаче считат, че е в интерес на правосъдието да разреши на секретариата да оповести публично съществуването на заповедите, имената на заподозрените, престъпленията, за които са издадени заповедите, и начините на отговорност.

Заповедите за арест са издадени въз основа на заявления, подадени от прокуратурата на 22 февруари 2023 г., завършва съобщението на съда в Хага.

ОЩЕ: ООН: Военните престъпления в Украйна може да се причислят към престъпления срещу човечеството

Медведев заплаши с ядрена война, ако Русия бъде съдена от Международен трибунал

Бившият руски президент Дмитрий Медведев прогнозира днес, че може да се стигне до ядрена война, ако Международният наказателен съд (МНС...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа