ООН: Военните престъпления в Украйна може да се причислят към престъпления срещу човечеството

3050
ООН: Военните престъпления в Украйна може да се причислят към престъпления срещу човечеството
Снимка: Getty images

Руските власти са извършили множество военни престъпления, престъпления, които могат да се причислят към престъпления срещу човечеството и са нарушили международното хуманитарно право в хода на пълномащабната война в Украйна. Това се казва в доклада на независимата международна комисия по разследването на нарушенията в Украйна, създадена под егидата на Съвета на ООН по правата на човека. Резултатите от доклада се публикуват в годишнината от руския удар по театъра в Мариупол (16 март). 

Към военните престъпления комисията отнася нападенията на граждански лица и обекти на енергийната инфраструктура, умишлени убийства, незаконно лишаване от свобода, мъчения, изнасилвания и други видове сексуализирано насилие, а така също и незаконно отвеждане и депортация на деца. 

Авторите на доклада отбелязват, че руските военни са извършвали нападения с "неизбирателен и несъразмерен характер", "явно пренебрегвайки щетите и страданията на гражданското население и без да предприемат мерки за безопасност". 

Руски войник: Те предадоха оръжието си и ние ги застреляхме (ВИДЕО)

Комисията е документирала и "неголям брой нарушения", извършени от военнослужещи в украинските въоръжени сили, включително вероятни неизбирателни нападения и два инцидента, които може да се квалифицират като военни престъпления, когато по руските военнопленници е стреляно, били са ранени и са били подложени на мъчения.

За изготвянето на доклада участниците в Комисията към ООН са посетили 56 населени места в Украйна, където са били разпитани 348 жени и 247 мъже. Инспектирани са места за задържане под стража и извършване на мъчения, масови гробове. Ръководителят на комисията Ерик Месе каза пред журналисти, че не са установени признаци за геноцид. 

Авторите на доклада са препоръчали да се разследват всички установени нарушения и престъпления и виновните да бъдат привлечени към наказателна отговорност, както на национално, така и на международно ниво. 

Лицемерие: Русия не се съгласи да носи отговорност пред съда за война, САЩ - също

На 13 март стана известно, че Международният наказателен съд в Хага възнамерява да образува две дела срещу Русия заради извършени престъпления в Украйна. Едно от тях е свързано с отвличането на украински деца, а второто - с умишлени удари по гражданската инфраструктура. От Кремъл заявиха, че не признават юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага. 

Жертви сред цивилното население

От началото на войната - 24 февруари 2022 г. до 15 февруари 2023 г. са регистрирани 8 006 убити и 13 287 ранени цивилни. Сред възрастните цивилни, чийто пол е известен 61,1% са мъже, а 39,9% са жени. От Комисията уточняват, че фактическите данни за загиналите са значително по-високи. Освен човешките загуби въоръженият конфликт в Украйна е предизвикал бежанска вълна, невиждана в Европа от времената на Втората световна война. Към февруари 2023 г. ВКБООН съобщава за 8 милиона бежанци от Украйна в цяла в Европа. 5,4 млн. души са се преселели в самата Украйна и имат нужда от хуманитарна помощ, сблъскали са се със суровите условия през зимата. Конфликтът е оказал влияние върху правото на хората до здравеопазване, образование, жилище, храна и вода. Няма  регион в страната, който да е пощаден от конфликта.

Снимка: Getty images

Нарушения, извършени при воденето на бойните действия

Считано от 10 октомври 2022 г. Комисията е регистрирала атаки, насочени към енергийната инфраструктура. Установено е, че тези атаки са били непропорционални, широко разпространени и систематични. Разследвани са случаи, когато страните във въоръжения конфликт не са могли да защитят цивилни лица или граждански обекти от последиците на бойните действия. Използването на оръжия с взривно действие и широк радиус на действие в населени места е една от основните причини за жертвите сред цивилното население. По оценки на Комисията 90,3% от цивилните жертви са в резултат на прилагането на оръжие с взривно действие. Този вид нападения са разрушили хиляди домове, над 3000 учебни заведения и над 600 медицински учреждения. Систематичното нападение срещу обекти, свързани с енергетиката, в определени периоди са лишили значителна част от гражданското население от електричество, вода, отопление и телекомуникации, а така също и от достъп до здравеопазване и образование.

Масови екзекуции

Събраните доказателства свидетелстват за широко разпространена схема за масови екзекуции без необходимото съдебно разследване в райони, контролирани от руските въоръжени сили в Чернигов, Харков, Киев, Суми и Буча. Потвърдени са екзекуциите на 65 мъже, две жени и 14-годишно момче. Повечето от тези екзекуции са извършени в първите месеци от нахлуването на Русия в Украйна. Според медицинските анализи и снимки най-разпространеният начин за убийствата е бил изстрел в  главата от близко разстояние. Комисията е стигнала до извода, че руските въоръжени сили умишлено са извършили убийства на цивилни лица в районите, преминали под техен контрол, което представлява военно престъпление и нарушаване на правото на живот. 

ООН: Руснаците са екзекутирали стотици цивилни в Украйна по бързата процедура

Нападения над мирни жители по време на придвижване

Комисията е регистрирала и серия нападения срещу цивилни, придвижващи се в Харковска, Киевска и Сумска области, намиращи се под контрола на руските въоръжени сили. Документирани са 18 такива случаи през февруари и март 2022 г.

Разгледани са и ситуации, в които руските въоръжени сили са предавали задържани на територията на Украйна или са ги депортирали в Руската федерация.

Снимка: Getty images

Сексуално и сексуализирано насилие

Комисията е документирала случаи на сексуално и сексуализирано насилие спрямо жени, мъже и момичета на възраст от 4 до 82-годишна възраст в девет области на Украйна. 

Установено е, че руските военни са извършили сексуално насилие в две основни ситуации - по време на обиск в домовете и по отношение на потърпевши, които са изолирали. Установени са случаи на принудително събличане в местата на задържане под стража, блокпостове и филтрационните пунктове.

Руски войници изнасилвали деца, единият с мемориална плоча за мъжество

Повечето от жертвите са самотни жени. Изнасилванията са се случвали под дулото на пистолет, с проява на крайна жестокост и актове на мъчения - побой и душене. Жертвите често са заплашвани със смърт в случай на съпротива. В някои случаи няколко войници са изнасилвали една и съща жертва. В един от случаите потърпевшата е била бременна, няколко дни след посегателството тя е пометнала. В някои от случаите престъпниците са екзекутирали или измъчвали мъжете или други роднини от мъжки пол. Членовете на семействата са заставяни да гледат как престъпниците насилват любимите им хора.

Принудително депортиране на деца

Украинските и руски официални лица заявяват, че стотици хиляди деца са предадени от Украйна в Руската федерация от 24 февруари 2022 г., като числата съществено се различават. Системата за събиране на данни, поддържана от Украйна показва, че 16 221 деца са депортирани в руската федерация към края на февруари 2023 г. Комисията не е могла да потвърди тези цифри. Според изявления на руски официални лица в медиите Русия създава структура, благодарение на която някои от децата могат да останат постоянно в страната, това включва предоставяне на руско гражданство и настаняването на децата в приемни семейства. През май 2022 г. Владимир Путин подписа указ за улесняването на получаването на руско гражданство за някои категории деца. 

Рамзан Кадиров ще превъзпитава незаконно изведените от Донбас украински деца

Заключения

Въоръженият конфликт в Украйна има разрушителни последици на различни нива, както при отделни лица, така и върху съобщества, обществото, околната среда и  икономиката на Украйна. Това съществено е повлияло на почти всички човешки права. Хората живеят в атмосфера на непоносима неопределеност и страх. Десетки оцелели се справят с непосредствените последици от насилствените събития и мащабните щети. Нанесените физически травми, за чието зарастване ще е необходимо време, дълбокото психическо въздействие ще имат дълготраен ефект. Комисията е обезпокоена от броя, географското разпространение и тежестта на нарушаването на човешките права и документираните  международни престъпления, засегнали мъже, жени, момчета и момичета от всички възрасти. 

Стига се до извода, че руските власти са извършили многобройни нарушения на международното хуманитарно право и нарушаването на международното право, свързано с правата на човека, както и широк кръг от военни престъпления. Вълната от атаки от страна руските въоръжени сили срещу енергийната структура на Украйна и използването на методите на мъчения може да бъдат причислени към престъпления срещу човечеството. 

Оцелелите са споделили за своите дълбоки загуби и травми. Един от тях, чийто баща е бил разстрелян от руските въоръжени сили, подчертава важността от привличане под отговорност на виновните: "Те наказаха невинните хора, сега тези виновни, ако все още са живи, трябва да бъдат наказани с цялата строгост".

Убийства, сексуално насилие, разселвания: ООН разказа за военните престъпления срещу деца в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари