СЗО предложи страните с ваксини срещу COVID-19 да ги споделят с останалите

1118
СЗО предложи страните с ваксини срещу COVID-19 да ги споделят с останалите
Снимка: iStock/Guliver

Държавите, разполагащи с коронавирусна ваксина, трябва да я споделят с други, за да може бързо да се постигне широко разпространена имунизация на здравните работници.

Това заяви във вторник в Женева генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус, цитиран от TACC.

Накъде поемат новите 17 550 дози от ваксината Pfizer/BioNTech?

Нови 17 550 дози на ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech пристигнаха днес. Това е шестата поредна доставка от този производител,...

По време на среща на участници в международното партньорство ACT-Accelerator, насочено към разширяване на достъпа до диагностика и лечение на COVID-19, той обърна внимание на "нарастващото разединение на международното сътрудничество и нарастващото неравенство" в тази област. Гебрейесус припомни призива на СЗО да се даде приоритет на ваксинирането на медицински работници срещу коронавирус по целия свят през първите 100 дни на 2021 г. "Остават ни 60 дни. Призоваваме държавите да подкрепят глобалното използване на ваксини, да ги споделят и даряват, вместо да ваксинират популации с нисък риск от заразяване с коронавирус", каза ръководителят на СЗО.

„Повече от 90% от страните, които в момента прилагат ваксини, са богати страни“, каза генералният директор и добави, че три четвърти от 130-те милиона ваксинации срещу коронавирус, направени до момента в света, са само в 10 държави. В същото време почти 130 държави с население от 2,5 милиарда души все още не са получили нито една ваксина. Докато пандемията не бъде победена навсякъде, тя няма да бъде победена никъде, предупреди ръководителят на СЗО. Според него "колкото по-дълго циркулира вирусът COVID-19, толкова повече той ще може да мутира, което потенциално ще направи по-малко ефективни текущите тестове, лечения и ваксини". 

Гебрейесус приветства присъединяването на САЩ към партньорството ACT-Accelerator. Той припомни, че тази програма се нуждае от повече от 27 милиарда долара финансиране през 2021 г., а международният механизъм COVAX се нуждае от „достатъчно количество ваксини“. Главният изпълнителен директор призова всички страни да "спазват договори с COVAX, а не да се състезават с тях". Той обясни, че „някои държави продължават да подписват двустранни споразумения (за доставка на ваксини), докато други нямат нищо“.

Международни инструменти

Какво трябва да знаем за автоимунните заболявания и COVID ваксините

Автоимунните възпалителни заболявания (АИЗ) представляват хетерогенна група от над осемдесет възпалителни разстройства с имунен отговор...

Международното партньорство, наречено ACT-Accelerator, бе официално стартирано на 24 април 2020 г. от СЗО, Европейския съюз, Франция и филантропите Бил и Мелинда Гейтс. Както е обяснено в СЗО, тази инициатива представлява „глобално партньорство и сътрудничество за ускоряване на разработването, производството и използването на безопасни и ефективни технологии за профилактика, диагностика и лечение на COVID-19“.

СЗО също така отдава голямо значение на механизма COVAX, който включва 190 държави и икономики. Според условията на програмата страните с високи доходи плащат за ваксини за по-малко богатите страни. Според плановете, в рамките на механизма, до края на 2021 г. 2 милиарда дози ваксина трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени по целия свят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Латвия призовава гражданите си да подготвят мазетата си за убежища при нападение

Отстраниха свещеника, отслужил панихида в памет на Навални

Нов руски удар остави част от Одеса без ток, поразени са десетки сгради (ВИДЕО и СНИМКИ)

Заради прах от Сахара: Небето в Гърция стана оранжево (ВИДЕА)

Сунак и Туск доволни от партньорството си в НАТО

Забрана за използване на изкуствен интелект: Британец генерира повече от 1000 неприлични снимки на деца

Макрон: Косово да създаде Асоциацията на сръбските общини

Редом до поразените рафинерии: Ударен е и руски военен завод в Липецк (ВИДЕО)

Руският език отпада като втори в училище в Латвия

Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа