Таяни вярва, че до лятото ще е ясно законодателно как ще се финансират европейските партии

404
Таяни вярва, че до лятото ще е ясно законодателно как ще се финансират европейските партии
Снимка: БГНЕС

Очаквам да има споразумение до лятото що се отнася до Brexit и законодателството за финансирането на европейските партии и фондации. Това заяви председателят на Европейския парламент Антонио Таяни след неформалната среща на Европейския съвет в Брюксел.

За състава на Европейския парламент (ЕП) след напускането на Обединеното кралство той беше категоричен: "ЕП прие свой доклад относно числеността си след европейските избори. В нашето предложение има конкретни числа, като взехме предвид демографските промени в различните страни от Съюза. Относно транснационалните избирателни списъци: тази идея все още не намира отзвук в ЕП, няма постигнато мнозинство. Може би това е идея за бъдещето".

МФ: България не се е съгласявала на по-висока вноска за ЕС

България не е изразявала позиция за увеличаване на вноската на страната за членството в Европейския съюз, съобщи Министерството на фина...

Преди това председателят на ЕП говори за многогодишната финансова рамка (МФР): "Позицията на ЕП е пределно ясна. Искаме политически бюджет, трябва да постигнем важни цели, които да отговорят на притесненията на гражданите. Искаме да гласуваме МФР преди изборите за ЕП, като бюджетът да отрази трите най-важни въпроса: незаконната имиграция, вътрешната и външна сигурност, като и младежката безработица. Бихме желали да видим повече гъвкавост в бюджета; 7 години е дълъг период, трябва да сверяваме часовника си всяка година, а също така и да проверяваме дали са постигнати най-важните цели в средата на бюджетния период".

"ЕП работи усилено върху бюджета. Когато става дума за неговото съдържание, искаме той да бъде в полза на едно по-съвременно селско стопанство. Не стопанство с по-малко средства, а с по-добри инвестиции. Имаме демографски проблем в Европа, с който трябва да се занимаем. Престои ни и много работа с Африка (проблемът с имиграцията е Африка). През 2050 г. на този континент ще живеят 2,5 млрд. души, за които изменението на климата, тероризмът, бедността и гражданските войни са сериозни проблеми. Без силна ангажираност на ЕС в Африка е невъзможно да се постигне добро решение за имиграцията", каза още ТАяни

 Антонио Таяни не пропусна да обърне внимание и на изборния процес с водещи кандидати на следващите избори за ЕП: "Това е много важна тема – заяви Таяни – ЕП подкрепя утвърждаването на тази практика като начин да се приближат гражданите до институциите и да бъде подсилена демокрацията. Има огромен проблем с охладняването на хората към политиката и политиците и ние трябва да направим нещо, за да преодолеем тази тенденция. Процесът с водещи кандидати позволява на гражданите по непряк начин да назначат председателя на Европейската комисия. Хората не харесват бюрократична Европа – решенията да се вземат от хора без дипломатическа или демократична легитимност, но хората гласуват за Европейски парламент. И ако този парламент може да участва в назначаването на председател на ЕК, то тогава хората ще се чувстват по-близо до институциите. Това е твърдо предложение, което се движи в посока към по-силна демокрация и повече участие от страна на гражданите".

Многогодишна финансова рамка (2021 - 2027)

България ще плаща по-висока вноска в бюджета на ЕС*

България и още 7 държави ще увеличат размера на вноските си в бюджета на Европейския съюз след Brexit. Министри и официални лица от Бъ...

На заседание на Комисията по бюджет на ЕП на 22 февруари евродепутатите приеха своята позиция за преговорите относно следващия дългосрочен бюджет на ЕС. Според тях той трябва да финансира нови приоритети, но също така и да компенсира евентуален недостиг след напускането на Обединеното кралство.

При гласуването на 22 февруари беше поискано, наред с другото, разходите за периода след 2020 г. (МФР) да бъдат определени на равнище 1,3% от брутния национален доход (БНД) на ЕС, за да могат да продължат да подкрепят съществуващите области на политиката, като селското стопанство и политиката на сближаване, както и да осигурят достатъчно финансиране за справяне с новите предизвикателства като сигурност, отбрана или миграция.

Броят на евродепутатите в следващия ЕП

Броят на евродепутатите ще намалее от 751 на 705, когато Обединеното кралство напусне ЕС, освобождавайки място за възможни нови държави в ЕС.

Борисов видя като пръв приоритет за председателството ни бюджета на ЕС

Приоритетите на българското председателство са европейски приоритети. Това заяви премиерът Бойко Борисов от Брюкесел, където е на среща...

Освен намаляването на числеността на ЕП от 751 на 705 избрани представители, предложеното ново разпределение на местата, одобрено от ЕП, ще остави 46 от 73-те освободени от Обединеното кралство места в резерв след Brexit. Една част от тези 46 места в резерв или всички те може да бъдат разпределяни между нови държави, присъединяващи се към ЕС, или да бъдат запазени свободни, за да остане институцията по-малка. Останалите 27 места от Обединеното кралство ще бъдат разпределени между 14 държави членки, които в момента са по-слабо представени, за да бъде преодолян проблема с непропорционалното представителство в ЕП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа