"Тук съм да убия кралицата": Британец, нахлул в Уиндзор, се призна за виновен

1439
"Тук съм да убия кралицата": Британец, нахлул в Уиндзор, се призна за виновен
Снимка: Getty Images

Мъж, който пристигнал в замъка Уиндзор, въоръжен с арбалет навръх Коледа през 2021 и казал на служител от охраната: "Тук съм, за да убия кралицата", се призна за виновен по обвинение в държавна измяна.

Джасвант Сингх Чаил от Хемпшир беше арестуван на 25 декември 2021 г. 21-годишният Чаил се призна за виновен по три обвинения. Той е първият човек в Обединеното кралство, който е осъден за държавна измяна от 1981 г. насам.

Писмо до Уилям от покойната му баба трогна мрежата (СНИМКА)

"Уилям, надявам се да ти е приятно да отваряш това всеки ден. Баба". Трогателното писмо е изпратено от покойната кралица Елизабет II до...

Той призна също така, че е отправял заплахи за убийство и е притежавал заредено оръжие, когато е пристигнал в замъка. Тогава там в изолация заради COVID-19 беше вече покойната кралица Елизабет Втора. Мъжът трябва да бъде съден на 31 март, предаде BBC.

Чаил е бил забелязан сутринта на Коледа 2021 г. от охранител в Уиндзор, който е извадил електрошок. В същото време е попитал мъжа с какво може да му бъде полезен. Чаил отвърнал: „Тук съм да убия кралицата“. Тогава мъжът веднага получил заповед да свали арбалета и да постави ръцете на тила си. Спазил е указанията, но после пак повторил заканата си.

Установено е, че арбалетът е бил зареден, а предпазителят – свален. Арбалетът на Чаил е бил сравним с мощна въздушна пушка, която може да причини сериозни или смъртоносни наранявания.

Мъжът носел и ръчно написана бележка, която гласяла: "Моля, не сваляйте дрехите ми, обувките и ръкавиците, маските и т.н., не искам аутопсия, не искам балсамиране, благодаря и съжалявам".

Във видеоклип, публикуван в приложението Snapchat минути преди да влезе в замъка, Чаил казва: "Съжалявам, съжалявам за това, което направих, и за това, което ще направя. Ще се опитам да убия Елизабет, кралицата на кралското семейство. Това е отмъщение за онези, които са загинали в клането в Джалианвала Баг (Индия – бел.ред.) през 1919 г. Това е и отмъщение за онези, които са били убити, унижавани и дискриминирани заради расата си".

Принц Хари разкри какво е прошепнал на кралица Елизабет часове след кончината ѝ

Както може би вече сте разбрали, предстои да излязат официалните мемоари на принц Хари. Въпреки че официално изданието още не излязло, ...

Клането в Джалианвала Баг се случва, когато британските войски откриват огън по хиляди хора, събрали се в град Амритсар в Индия. Броят на загиналите се оспорва, но се смята, че става въпрос за стотици, а според индийски източници броят им е близо 1000.

Прокурорите заявиха, че записът е бил направен четири дни по-рано и изпратен на около 20 души от списъка му с контакти 10 минути преди ареста му. Болтове за арбалет, метална пила и други предмети са били открити по-късно в хотелска стая, където той е отседнал предишната нощ. Твърди се също така, че преди това Чаил се е опитал да се доближи до кралските особи, като е кандидатствал да се присъедини към Министерството на отбраната и към Гренадирската гвардия.

Полицията съобщи, че действията на Чаил не се третират като терористични престъпления, но отделът за борба с тероризма е бил определен като подходящ екип, който да води разследването.

Понастоящем мъжът се намира в болница "Броудмур", откъдето говори пред съда чрез видеовръзка. Твърди се, че психичното му здраве се е подобрило с лечението и той би бил в състояние да застане физически пред съдиите.

Съгласно Закона за измяната от 1842 г. нападението над кралицата или притежаването на огнестрелно или нападателно оръжие в нейно присъствие с намерение да я нарани, да я обезпокои или да предизвика нарушаване на мира, е престъпление. През 1981 г. Маркъс Сарджънт е осъден на пет години затвор по силата на този член от закона, след като стреля с халосни патрони по кралицата, докато тя се движи по The Mall в Лондон по време на парада „Trooping the Colour“.

Колко струва на Великобритания погребението на Елизабет II?

Британското правителство все още не е разкрило колко ще струва погребението на кралица Елизабет II, като обяви само, че ще предостави п...

Кралица Елизабет II почина на 8 септември 2022 г. Тя бе наследена от първородния си син Чарлз.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Папата каза накъде ни тласка любовта

Армения блокира предаванията на острие №1 на руската пропаганда

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО)

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа