X
 
 

Турция тръгва да прави нови сондажи край Кипър

1066 0
Турция тръгва да прави нови сондажи край Кипър
Снимка: Getty Images
Турция планира нови проучвания за природен газ и нефт в Източното Средиземноморие, пише турският вестник "Сабах", предаде БГНЕС. 

Новите сондажи ще бъдат фокусирани в райони южно от Кипър, след като досега са проучвани зони източно, северно и западно от острова. Проучванията са в съгласие с меморандума за разбирателство, подписан между Анкара и признатото от ООН правителство в Либия, каза министърът на енергията и природните ресурси на Турция Фатих Дьонмез.

Турция предизвика ЕС - засилва дейността си по сондажи при Кипър

Турция ще засили дейността си край Кипър, след като ЕС одобри санкции срещу Анкара за сондажни операции в Източното Средиземноморие, ка...

"Компаниите, на които ще дадем лиценз да правят проучвания за газ, петрол и разработване на находищата, ще работят в рамките на морската юрисдикция, изложена в споразумението", заяви Дьонмез.

Министърът каза и, че корабите "Фатих" и "Явуз" вече са направили четири сондажа за природен газ и петрол и започват пети, като дейността им е резултат от ролята на Турция като гарант на Турската република в Северен Кипър.

"Много играчи се опитват да държат Турция и Либия извън играта в Източното Средиземноморие, но споразумението с Либия, което отговаря на международното морско право, подсигурява участието на Турция в изследването на района за въглеводороди", твърди Фатих Дьонмез.

Турция често оспорва правото на правителството на Кипър да изследва района за находища на въглеводороди, като изтъква, че Турската република в Северен Кипър също има права над природните богатства.

ЕС наложи санкции на Турция заради Кипър, Анкара отвърна, че не ѝ пука

Министрите на външните работи на ЕС гласуваха санкции срещу Турция заради сондажите за нефт и природен газ край Кипър, предаде БГНЕС. С...

Actualno.com

Етикети:

Прогноза за времето - 19 февруари (сряда)
Прогноза за времето - 19 февруари (сряда)

В сряда, 19 февруари, облачността над страната ще се увеличи, но ще остане все още без валежи, предаде БГНЕС. Сутрешните температури ще бъдат...

Последно в Актуално