Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)

8438
Украйна атакува, руски петролни рафинерии горят (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Поредната атака с дронове в Русия и отново в късните и много ранните часове на денонощието.

Първите данни показват, че има попадения в Смоленска област. Областта беше цел при последната дотук масирана украинска атака с дронове. Тогава беше ударен обект на "Лукойл": Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Вече има и първи видеокадри - от тях личи, че отново е ударен обект на руската петролна индустрия, вероятно петролна рафинерия. Публичната разузнавателна платформа OSINT направи геолокализация на ВИДЕОТО - то е от Ярцево, петролният терминал е на "Роснефт":

OSINT определи и, че има още един ударен обект в Смоленска област - в Талашкино, Раздорово, пак петролна база:

Губернаторът на Смоленска област Василий Анохин признава, че има атака с дронове в областта. По думите на Анохин в Телеграм, "в резултат на атака на врага срещу граждански енергийни обекти на територията на Смоленска и Ярцевска област са възникнали пожари". Съобщението на Анохин звучи смешно, защото пише "по всяка вероятност", но още в следващото изречение се казва: "Министерството на извънредните ситуации ликвидира последствията на място" - т.е. явно има попадения.

Руският опозиционен информационен канал в Телеграм ASTRA съобщава и за атака във Воронеж. Каналът цитира губернатора на областта Александър Гусев. Според него, има свалени 4 дрона, имало паднали отломки, пожари и щети по части имоти - без жертви:

Нови видеокадри обаче показват, че Гусев лъже. От кадрите личи, че най-вероятно пак става въпрос за петролен склад или рафинерия:

В Липецка област също се случва нещо - има видеокадри от пожар, първите данни са за удар по тракторен завод, който работи и за руската военна индустрия:

Още преди ударите от тази нощ, Bloomberg отчете най-ниското ниво на преработка на петрол в Русия от 11 месеца насам - 5,22 млн. барела дневно. Преди започналите масирани украински атаки срещу руски петролни рафинерии от януари, 2024 година насам, Русия преработваше по 280 000 барела дневно повече в рафинерии, ударени от украинците - сега нивото от там е 1,23 млн. барела дневно.

Руското военно министерство съобщи, че през нощта в цялата страна са били свалени 8 украински дрона: 3 над територията на Курска област; 2 – над територията на Белгородска област; 2 - над Воронежска област и 1 - над Смоленска област. Снощи имаше кадри от обстрел и атаки в Белгородска и Курска област:

Атака и в Украйна

В Украйна изглежда също има руски обстрел - има съобщения за взрив в Одеса. Ръководителят на военновременната администрация на града Олег Кипер публикува предупреждения в канала си в Телеграм за тревога и призова гражданите да се скрият в бомбоубежищата. Предупрежденията се появиха малко след 7:00 часа тази сутрин. Предупреждение за ракетна атака в Украйна има почти по същото време и в официалния канал в Телеграм на украинските ВВС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа