Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Амнести Интернешънъл: Медиите се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне

24 април 2024, 07:40 часа • 755 прочитания

Влошава се свободата на изразяването в България. Това показва годишният доклад за правата на човека на Амнести Интернешънъл. В него се отбелязва разширяването на практиката за завеждане на стратегически "дела-шамари" срещу медии и журналисти като форма на тормоз и спиране на неудобни разследвания.

Независими журналисти и медии са подложени на силен натиск и тормоз, включително от страна на длъжностни лица. Независими журналисти и медии, отразяващи теми, свързани с организираната престъпност и корупцията, продължават да се сблъскват със заплахи, тормоз и кампании за очерняне.

Организацията отбелязва усилията на парламента да предостави по-добра защита на журналисти срещу подобни практики, но определя промените в Наказателния кодекс като „недостатъчни“.

ОЩЕ: "Амнести": Всеки втори журналист в България е бил подложен на натиск през 2022 г.

Дискриминация

Амнести Интернешънъл обръща внимание на все по-честите случаи на неправомерно изтласкване на бежанци и мигранти на границата с Турция, зачестяващите случаи на явна дискриминация срещу роми и опити за насаждане на омраза срещу етнически малцинства от страна на политически партии.

Докладът отбелязва продължаващата неспособност на България да гарантира правата на хората с увреждания и акцентира върху тревожното положение на условията за хората, настанени в психиатрични институции и домове за социални грижи.

Права на ЛГБТИ хората

Правата на ЛГБТИ хората в страната продължават да не бъдат гарантирани, след като Върховният касационен съд отмени възможността за юридическа смяна на пола за транс хората. Все още липсва правно признаване на еднополовите двойки в страната, което представлява нарушение на правото на личен и семеен живот.

ОЩЕ: Проучване: За половината българи ЛГБТИ хората са като всеки един от нас (СНИМКИ)

„През последната година наблюдаваме влошаване на състоянието на правата на човека в България и това изисква по-голяма отговорност от правителството и държавните институции. Необходима е широка обществена ангажираност за по-доброто разбиране и зачитане на правата на човека, както и за механизмите за гражданско участие. Това ще бъде и основният фокус на новосформирания офис на Амнести Интернешънъл България, заедно с изграждането на силна мрежа от активисти и поддръжници и активния диалог с партньори и правителство“, коментира Найден Рашков, директор на Амнести Интернешънъл България.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес