Украйна: Русия превърна източната част на страната в истински ад

4644
Украйна: Русия превърна източната част на страната в истински ад
Снимка: Getty Images

Руските сили успяват да "предизвикат истински ад" в индустриалното сърце на Източна Украйна въпреки съобщенията за оперативна пауза. Това заяви днес регионален губернатор, докато украинското правителство призова хората в окупираните от Русия райони на юг да се евакуират „с всички възможни средства", предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Съобщава се за смъртоносен руски обстрел в източната и южната част на Украйна. Губернаторът на Луганск Сергей Хайдай заяви, че Русия е нанесла над 20 артилерийски, минометни и ракетни удара в провинцията през нощта, а силите ѝ се придвижват към границата със съседен Донецк. "Опитваме се да задържим въоръжените формирования на руснаците по цялата фронтова линия", пише Хайдай в Телеграм.

Анализ: Украйна като прокси бойно поле

Пенсионираният бригаден генерал Кевин Райън коментира пред гръцкото издание "Катимерини" какви са възможните причини за войната в Украй...

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Миналата седмица Русия превзе последната голяма крепост на украинската съпротива в Луганск - град Лисичанск. Анализаторите прогнозираха, че войските на Москва вероятно ще се нуждаят от време, за да се превъоръжат и прегрупират. Но „досега не е обявена оперативна пауза от страна на противника. Той продължава да атакува и обстрелва нашите земи със същата интензивност, както преди", каза Хайдай. Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук призова жителите на контролираните от Русия територии в южната част на страната да се евакуират, за да не могат окупационните сили да ги използват като жив щит в случай на украинска контраофанзива.

На пресконференция късно вчера Верешчук заяви, че в момента се извършва евакуация на цивилни граждани в части от Херсонска и Запорожка област. Тя отказа да даде подробности, позовавайки се на съображения за безопасност. Не беше ясно как се очаква цивилните граждани да напуснат безопасно контролираните от Русия райони, докато в околните области продължават ракетните удари и артилерийският обстрел, нито дали ще им бъде позволено да си тръгнат или дори да чуят призива на правителството. Според регионалните власти руски ракети днес сутринта са убили двама души и са ранили трима други в южния град Кривой Рог.

Междувременно днес британското министерство на отбраната съобщи, че руските сили в Украйна вече са въоръжени с „остаряло или неподходящо оборудване“, включително бронирани машини MT-ЛБ, извадени от дълбокия резерв.

Украйна получи боен дрон "Байрактар" от Литва

Ръководителят на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак изрази благодарност към народа на Литва и турската компания Baykar M...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Епично: Вместо по Харков руснаците хвърлиха бомба върху руския Белгород, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕА)

Киев към Москва: Издирването на Зеленски е нищожно и е акт на отчаяние

След Зеленски: Русия обяви за международно издирване и Порошенко

Преизбраха кмета на Лондон за трети мандат

Германски крайнодесни пребиха политици от две партии, докато агитират в Дрезден

Русия обяви украинския президент Зеленски за международно издирване

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа