Унгария чака решението на Берлин и Виена, за да „запечата“ границата с Хърватия

3658
Унгария чака решението на Берлин и Виена, за да „запечата“ границата с Хърватия
Снимка: Gettyimages.com

Унгария може да „запечати“ границата с Хърватия, както това направи преди известно време със Сърбия, но в момента очаква решението на Австрия и Германия дали тези две страни ще приемат още бежанци, информира БГНЕС.

Това заяви Януш Лазар, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан.

Унгария: САЩ създават условия за ислямистите, мигрантите да се разпръснат по света

Унгарският външен министър Петер Сийярто предложи да се създаде глобална система за преразпределение на мигрантите, които пристигат в Е...

„Вярно е съществува коридор, който не се прие от австрийските ръководители, когато бяхме във Виена. Той би могъл да функционира само след като Унгария запечата границата с Хърватия. В този случай границата ще може да се минава само през официалните гранични пунктове“, каза Лазар.

„Чакаме да видим какво е желанието на Австрия и Германия“, уточни той в отговор на въпроса кога Унгария ще затвори изцяло границата с Хърватия.

Междувременно Франс прес съобщи, че властите в Будапеща са започнали да поставят бодлива тел покрай вече телената ограда в Хърватия.

Край граничния пункт „Беременда“ има два големи метални панела, които могат да бъдат поставени на самата граница. До тях унгарските власти изграждат транзитна зона с 25 фургона. От другата страна се поставя и друга успоредна ограда, която трябва да попречи на бежанската вълна, съобщава още Франс прес.

Унгария вдига ограда и по границата със Словения

Унгарската армия и полиция започна да изгражда телена ограда по границата със Словения, в района на граничния пункт Торнисентимиклош ...

Снощи унгарският премиер Виктор Орбан предупреди в ООН, че има риска от дестабилизация на Европа в резултат от мигрантската криза.

"Европа не може да издържи на това бреме сама, ако тенденцията не се промени, Европа ще бъде дестабилизирана", подчерта той на заседание в ООН по този въпрос. Орбан, който е поддръжник на твърдата антимигрантска линия, поиска да бъдат установени "световни квоти" за приемане на мигранти от всяка страна, при положение, че в Европа няма консенсус по този въпрос.

"Това не е бежанска криза, това е масово неконтролирано и безкрайно миграционно движение", счита той. Според него става въпрос за вълна от икономически мигранти, бежанци, хора, търсещи убежище и чужди бойци.

Орбан поиска от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун да бъдат започнати преговори, така че да се разпредели на световно ниво тежестта от тази масова мигрантска вълна.

За един ден в Унгария са влезли 10 000 бежанци

Будапеща съобщи, че само в сряда на територията на страната са влезли 10 046 души, което е нов рекорд. Според унгарската полиция най-го...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа