Управляващите в Киев подготвят почвата за влизане на Украйна в НАТО

11334
Управляващите в Киев подготвят почвата за влизане на Украйна в НАТО
Снимка: Getty Images/Guliver

Има достатъчно депутати, които са готови да гласуват в подкрепа на закон, с който Украйна да кандидатства за членство в НАТО. Това заяви председателят на Върховната рада Олександър Турчинов, предаде ИТАР-ТАСС.

"Мисля, че едно от решенията, които в следващите няколко дни трябва да вземе украинският парламент е премахването на правните разпоредби относно необвързания статут на Украйна. Ние трябва да проправи пътя за влизане в НАТО", каза той, цитиран от пресслужбата на Европейския парламент.

Страхът на Изтока от ''руската мечка''

Източноевропейците са разтревожени от политиката на Запада спрямо Русия. Те смятат, че Западът действа твърде нерешително. В Полша, Бъ...

Законопроектът за решаване на въпроса е внесен на 30 август по инициатива на украинския премиер Арсений Яценюк. Мотивите на законопроекта за поемане по евроатлантическия път от страна на Киев са обвързани с националната сигурност на страната.

Основният външнополитически курс на Украйна се определя като "членството в Европейския съюз, отказ да участва в Евразийския митнически съюз, както и в други международни или наднационални сдружения, чието членство е в противоречие с политическата и икономическата интеграция на Украйна в Европейския съюз."

От своя страна лидерът на партия " Батькивщина (Отечество)" и бивш украински премиер Юлия Тимошенко обяви началото на подготовката за националния референдум за присъединяването на Украйна към НАТО. В сряда, 10 септември, тя подаде в Централната избирателна комисия на Украйна документи за създаването на инициативната група за референдума.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа