На кои държави е покровител Свети Георги?

7702
На кои държави е покровител Свети Георги?
Снимка: iStock/Guliver

На 6 май църквата почита Свети Георги Победоносец, закрилник на войниците, овчарите и пастирите, на слабите и онеправданите, притежаващ пословични храброст и жертвоготовност, войн от небесата. Изобразяван е най-често възседнал бял кон и убил дракон – като символ на чистото, на светлото, на вярата, като олицетворение на храбростта и победата.

Митът, заради който светецът се изобразява със змей, пронизан на копието му, се заражда в средновековната Източноправославна църква. Кръстоносците донасят това предание на Стария континент през X и XI век, но именно заради тази легенда и у нас го познаваме така – на кон и с прободен в нозете му от копието му змей.

Гергьовден се отбелязва в страната ни първоначално на 27 април, но след преминаването през 1916 година от Юлианския към Григорианския календар се чества на нова дата – 6 май. В някои от другите европейски страни, на които е покровител Свети Георги, паметта му все още се почита през април – на 23 април почитат Свети Георги в Гърция и Румъния например. Тези две държави заедно с родината ни далеч не са единствените, на които е покровител Свети Георги.

Какво се яде на Гергьовден по стара българска традиция?

Освен на България на кои държави е покровител Свети Георги?

Светецът и мъченик за Христовата вяра е почитан както от източноправославните, така и от западноправославните християни. Десетки са държавите, на които е покровител Свети Георги, като сред тях има както разположени на Балканите и на Стария континент, така и страни, далеч от Европа – в Северна Америка например. Сред държавите, почитащи светеца, са:

  • Русия,
  • Гърция,
  • Сърбия,
  • Румъния,
  • Англия,
  • Грузия,
  • Етиопия,
  • Португалия,
  • Каталония,
  • Етиопия,
  • Литва и др.

Светецът е покровител и на няколко града по света. Това не ни учудва, като се има предвид, че е роден далеч от Стария континент, бил е уважаван в римската армия и е живял във времена, в които военните действия били ежедневие. Нещо повече – народите, населявали тези държави в онези години, вярвали, че страната им ще придобие силата и облика на своя покровител, поради което избирали и светеца за такъв, тъй като името му – Победоносец – им вдъхвало вяра и надежда за победа над врага. Именно така покровител Свети Георги става на всички тези десетки страни.

Десетки са и легендите за Свети Георги, историите за чудесата, които извършва, за себеотрицанието, с което защитава онеправданите и приживе, и след смъртта си, разказвани в народното творчество, митовете и историческите разкази на различните народи и страни. Къде свършва легендата и започва истината никой не знае, но милиони хора от цял свят празнуват деня, посветен му, с преклонение пред храбростта и делата му, почитайки го като свой покровител и светец.

Преклонението пред светеца започва далеч от Европа и Балканите – в Мала Азия и Палестина. Светецът става небесен предводител на християните срещу исляма, макар да бил роден в Мала Азия, издигнал се в римската армия и любимец на император Диоклетиан.

Ето каква трапеза задължително да приготвите за Гергьовден

У нас първите сведения за оказване на почит пред паметта и делата на светеца срещаме в две старобългарски сказания от времето на цар Симеон, разказващи за помощта на светията към българските войски в отговор на отправените от тях молитви по време на битката им с угрите. Много по-късно обаче светецът е официално признат за покровител на Българската армия, тъй като самата тя е създадена по-късно. След Първата световна война 6 май започва да се чества у нас не само като Ден на храбростта, но и като празник на армията, закриляна от светеца, сам войн приживе и единствен сред светците, наречен Победоносец.

С Укази от княз Александър Батенберг през 1880 година 6 май е обявен за професионален празник на военнослужещите и празник на военния орден „За храброст“, учреден като орден на 1 януари 1880 година от княза за удостояване на извършилите подвизи на бойното поле.

Честит празник!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

8 неща в дома ви, които ще ви накарат да остареете преждевременно

Как се пише: улучвам или олучвам

7 енергийно „мръсни“ вещи, които е забранено да се държат на работното място

Фотостареене на кожата: Всичко, което трябва да знаете за него

Тази котка се смята за най-опасната в света – с този звук тя плаши всички

Популярна диета, която всъщност кара тялото да старее по-бързо

С главата надолу: защо е било забранено да се пере роклята на кралицата

Много силна молитва за 24 май

Стихотворение за 24 май

Любовен съвет за всяка зодия за 24 май 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Продуктът, който подобрява вкуса и растежа на доматите
Продуктът, който подобрява вкуса и растежа на доматите

Доматите са културата, която всички градинари обичат да отглеждат в градините си. Ако и вие ги отглеждате в градината си, за да ви зарадват с вкусните...