Управляващите в Румъния мислят за оттегляне на скандалната амнистия

1751
Управляващите в Румъния мислят за оттегляне на скандалната амнистия
Снимка: Getty Images/Guliver

Главата на управляващите социалисти в Румъния Ливиу Драгня сигнализира за възможно отстъпление от спорния указ, предизвикал най-масовите протести в страната след падането на Чаушеску през 1989 г.

Става дума за смекчаването на законодателството за борба с корупцията. Действията на властите в Букурещ в тази посока бяха критикувани и от Брюксел.

Протест в знак на солидарност пред румънското посолство

Румънци, живеещи в София, организират демонстрация в знак на солидарност с гражданските протести в родината си. Демонстрацията е мирна ...

Пред информационния сайт „ДС Нюз“ Драгня посочи, че с премиерът Сорин Гриндяну биха могли да обсъдят отмяна на постановлението.

Той предупреди обаче, че той ще го направи с надеждата, че това ще убеди членовете и симпатизантите на Социалдемократичната партия да не излизат на улиците, за да не ескалира напрежението.

Преди два дни пък Румъния стана сцена на безпрецедентна, след падането на комунистическия режим на Николае Чаушеску, мобилизация. Между 200 и 300 хиляди души протестираха в шестдесетина града на страната.

От тогава протестите продължават ежедневно и дори се смята, че този рекорд ще бъде подобрен.

Румънците отново протестираха масово срещу правителствения указ

Румънците отново протестираха масово срещу правителствения указ, който декриминализира злоупотреби с обществени средства. Многолюдни де...

Междувременно Европейската комисия изрази „сериозна загриженост” намаляване на наказанията за корупционни престъпления в Румъния, които засяват политическата класа и предупреди да не се върви назад по отношение на корупцията.

„Борбата с корупцията трябва да върви напред, а не са бъде преустановявана. Следим най-новото развитие в Румъния с голяма загриженост”, заявиха в съвместно изявление председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и първият му заместник Франс Тимерманс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа