В Германия разбиват все повече банкомати - ето средно по колко пари откриват вътре

6951
В Германия разбиват все повече банкомати - ето средно по колко пари откриват вътре
Снимка: iStock

От началото на тази година взривените банкомати в Германия са вече 61, а от ноември 2022 досега по този начин са били унищожени общо 162 банкомата на територията на страната. Въпреки тревожната тенденция в Съюза на кредитните институции продължават да разчитат само на доброволните мерки на банките. Журналистическо разследване по темата бе излъчено в предаването „Репорт Майнц“ на АРД.

Средно по 100 000 евро плячка

Защо милиони германци са на минус?

Милиони германци изпитват трудности да покриват високите разноски за живот, а банковите им сметки са на минус, сочат резултатите от пот...

Според Бернхард Зюдбек - шеф на прокуратурата в Оснабрюк, Долна Саксония, нападенията на банкомати са дело на организирани престъпни групи – твърде често от съседна Нидерландия. По думите му там има поне хиляда души, които активно се занимават с тази престъпна дейност. Затова и мнозинството от разбитите банкомати са на територията на две от германските провинции, които граничат с Нидерландия – Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия.

А разбивачите на банкомати смятат Германия за рай, тъй като тези устройства нямат достатъчно надеждна защита. При това взривяванията застрашават човешки живот, защото много от банкоматите се намират в непосредствена близост до частни сгради, поради което нерядко се стига до пожари и наранявания на случайни хора.

Обикновено разбивачите са млади хора, често нямат дори навършени 20 години. Разследванията показват, че конкретните извършители взимат 10 на сто от откраднатите парични суми. А от всеки разбит банкомат те отмъкват средно по 100 000 евро, показват разследванията на АРД.

Успешна превенция в Нидерландия

В съседна Нидерландия още преди 10 години са взети мерки срещу този вид престъпност, казва главният следовател Йос ван дер Стап. Междувременно превенцията там дава добри резултати, а защитата на автоматите отказва престъпниците от подобен вид атаки. При опит за взривяване банкнотите в касетката автоматично се слепват и стават на практика напълно неизползваеми. Така престъплението се обезсмисля.

Зеленски: Украйна може да приключи войната тази година

Украйна е способна да сложи край на руската инвазия през тази година, заяви украинският президент Володимир Зеленски във видеообръщение...

Страни като Франция или Португалия пък залагат на друг метод – при опит за взривяване банкоматът оцветява банкнотите със специално багрило, като по този начин ги прави неизползваеми. Но в тези страни банките са длъжни по закон да подсигуряват устройствата за теглене на пари срещу грабежи. И резултатът е налице: там броят на взривените банкомати е спаднал значително. Механизмът, който маркира банкнотите с цветна боя, се използва на някои места и в Германия, но това е по-скоро изключение, уточнява АРД.

Отговорността е на банките

През ноември 2022 г. германското Министерство на вътрешните работи организира кръгла маса с участието на всички заинтересовани институции. Там те се задължиха да работят за прилагането на превантивни мерки по най-рисковите места, препоръчани от органите по сигурността. Ако въпросните мерки се окажат недостатъчни, явно ще се наложат законодателни промени, които да задължат финансовите институции да се задействат.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа