В Германия раздават 2000 евро премия още при започването на работа - ето в коя сфера се търсят специалисти с такъв бонус

7869
В Германия раздават 2000 евро премия още при започването на работа - ето в коя сфера се търсят специалисти с такъв бонус
Снимка: Getty Images / Guliver

Болногледачи, лекари, медицински сестри, лаборанти: болницата Agaplesion в град Гисен, провинция Хесен, търси всякакъв квалифициран персонал. Този, който бъде назначен, при определени обстоятелства получава не само работно място, но и доста добра премия - за новата свободна позиция в лабораторията за сърдечни катетри например се изплащат 2000 евро премия.

Надеждата е, че във времената на сериозна липса на квалифицирани кадри подобни инициативи ще направят работните места по-атрактивни. Професиите в здравеопазването не се ползват с най-доброто име, обяснява пред германската обществено-правна телевизия АРД Ина Юнга, ръководителка на кадровия отдел в болницата. "Условията при нас въобще не се толкова непривлекателни, както ги представят понякога медиите", казва още тя.

Премиите при назначаване са много модерни

Още: Машинистите на влакове в Германия започнаха 3-дневна стачка

И работодатели в много други сфери се опитват да привлекат нови служители подобно на тази болница. На автомонтьори или на специалисти по сглобяване и вграждане на кухненски мебели се обещават премии между 300 и 4000 евро.

Както показват данните на платформата за търсене на работа Indeed, бонусите при назначаване на нова работа значително са се увеличили. През 2019 година 3050 от общо един милион обяви в Indeed са се рекламирали, предлагайки бонуси. През 2023 подобни обяви за работа с обещана премия вече са двойно повече - 7129. Дори делът на този вид предложения да не е голям, тенденцията вече е ясно очертана, посочва АРД.

Съществена промяна на пазара на труда

Тази тенденция може да бъде обяснена със ситуацията на трудовия пазар - а тя е все повече в полза на работниците. В момента по официални данни в Германия има към 1,7 милиона незаети работни места. А търсещите работа са 2,6 милиона.

Още: Германия: кога ще поевтинеят електрическите автомобили?

Това означава, че за едно място кандидатстват близо 1,5 души, а преди десет години за едно работно място е имало четирима кандидати. Конкуренцията сред търсещите работа бе много по-голяма, докато днес работодателите са тези, които се конкурират, пише германската обществено-правна медия.

През есента на 2023 в Германия стана популярна и офертата на един гастроном от Долна Саксония: той предлага премия от 11 000 за готвачи и келнери, които започнат работа при него. Условието: да останат на работа известно време. Първите 5000 евро се изплащат на части в рамките на първите 18 месеца работа. Останалите 6000 евро постепенно след това, обяснява вестник "Хамбургер Абендблат". И много други хотели и ресторанти предлагат атрактивни премии за нови кадри, посочва изданието.

Премиите на франкфуртското летище имат добър ефект

Това, че инструментът с предлагането на премии е ефективен, се вижда и на франкфуртското летище - там недостигът на квалифициран персонал е особено голям, пише АРД. Още от 2022 година Fraport плаща бонуси на новите си служители - дъщерната му фирма FraGround, която отговаря за логистиката на територията на летището, дава премии в размер на около 1000 евро.

Още: Външно предупреждава българите в Германия за проблеми с жп транспорта до петък

Това, че Fraport е възприел тази тенденция по-отрано, е свързано с особеното положение на въздухоплавателния бранш по време на пандемията, казва говорителят на фирмата Андреас Шопф. "Въздушното движение пострада първо от противопандемичните мерки и бе последният бранш, който се върна към нормалното си състояние", заявява говорителят пред АРД. По време на пандемията много служители са напуснали компанията и са се ориентирали в други посоки.

По-високите заплати не си заслужават?

От въвеждането на премията насам Fraport е успял да спечели 4000 нови служители - по данни на компанията. Говорителят Шопф подчертава, че премията се явява важен фактор при взимането на решение от страна на работниците. Но пък работодателите искат работниците не само да дойдат, а и да останат. Защо тогава фирмите просто не започнат да плащат по-високи заплати на тези специалисти, които са особено търсени, пита АРД.

Както посочва пред германската медия икономистът Михаел Нойгарт, в случая роля играят икономическите ползи. Ако компаниите увеличат брутната месечна заплата със 100 или 200 евро, ще трябва да плащат тези допълнителни средства за целия период на работа на съответния човек. Докато с една еднократна сума хем работникът ще получи финансов стимул, хем работодателят няма нужда да се ангажира дългосрочно - оставайки в рамките на финансовите си възможности.

Още: Щети за милиарди с бормашина: Саботаж на важен германски газопровод

И 2024 година ще е добра за работниците

Болницата в Гисен би могла да плаща по-високи заплати, казва ръководителката на кадровия отдел Юнга. Но пък това би означавало да се назначи по-малко персонал, що се отнася до болногледачите. Защото здравните каси плащат на болницата пакетни суми за обслужваните пациенти и финансовите средства са ограничени. Така че по-високите заплати не представляват решение за болницата в Гисен.

Но въпреки това 2024 година, подобно на предходната, ще бъде добра за работниците. Особено тези, които имат търсени професии, могат да се надяват на премии и при поемането на нова работа, пише АРД.

 

Още: Отиде си Франц Бекенбауер (ВИДЕО)

Източник: Дойче веле

Хабек: Крайнодесни могат да овладеят фермерските протести (ВИДЕО)

Германия под фермерска блокада: Хиляди трактори по пътищата (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com