Великобритания ще престане да е член на ЕС на 29 март 2019 г.

1470
Великобритания ще престане да е член на ЕС на 29 март 2019 г.
Снимка: Gettyimages.com

Великобритания ще престане да бъде член на Евросъюза точно в полунощ на 29 март 2019 година, се казва в правните становища на Еврокомисията, приети днес за преговорите по Брекзит.

„Великобритания ще престане да бъде член на Евросъюза в полунощ на 29 март 2019, само ако на среща на високо равнище на ЕС единодушно не бъде решено двугодишния период за преговори да продължи”, се посочва в текста.

Британската полиция разследва още две планирани терористични атаки

Ислямски екстремисти планират да извършат най-малко два нови терористични акта в Лондон в близко бъдеще, смятат от британската полиция,...

От този момент нататък Великобритания ще бъде смятана за трета страна, подчертава Европейската комисия, предаде БГНЕС.

В същото време главният преговарящ на Европейския съюз по въпросите на Брекзит Мишел Барние заяви, че финансовите изисквания на блока към Великобритания не са „наказание“, но въпреки това предупреди да не се правят илюзии, че излизането на страната от състава на общността ще бъде безболезнено.

Барние, който днес представи своята стратегия за водене на преговорите с Лондон в следващите две години, също така призова те да започнат колкото се може по-скоро, тъй като „часовникът тиктака“. Според него Брюксел ще е готов за това след 22 май, когато Съветът на ЕС трябва окончателно ще се произнесе за формата на разговорите. Барние допълни също, че най-реалистично би било те да започнат след провеждането на предсрочните избори във Великобритания на 8 юни.

По отношение на финансовите ангажименти на Лонодн към ЕС той посочи, че исканите от Брюксел пари не са „наказание“ за решението на Обединеното кралство. „Няма никакво наказание, няма сметка за Брекзит, финансовото споразумение е само за уреждане на сметките“, каза той по време на пресконференция.

Неговото изказване идва на фона на съобщения, че от Брюксел са увеличили до 100 млрд. евро сметката, която Великобритания трябва да плати при излизането си от ЕС, като от Лондон вече заявиха, че не смятат да плащат подобни крупни суми. От своя страна Барние, който е бивш еврокомисар и френски министър, заяви, че за момента няма определена сума, но такава ще бъде изчислена.

Главният преговарящ също така посочи, че разговорите, които предстоят на Брюксел и Лондон, няма да бъдат лесни. „Някои си създадоха илюзията, че Брекзит няма да има материално отражение върху техния живот или че преговорите могат да бъдат завършени бързо“, каза той.

В стратегията, представен от Барние, се посочва, че гражданите на ЕС, които живеят във Великобритания повече от пет години, трябва да имат право да получат постоянно гражданство в страната. Там е повторено и искането на Брюксел европейските граждани, дошли в страната преди Брекзит, да се ползват със същите права, както досега, и след излизането от общността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа