Виталий Кличко: Вече бяхме в Съветския съюз и не искаме да се връщаме там

5102
Виталий Кличко: Вече бяхме в Съветския съюз и не искаме да се връщаме там
Снимка: Getty Images

Кметът на Киев Виталий Кличко обвинява Русия в геноцид. Кремъл иска Украйна да остане без жителите си, казва Кличко, който е убеден, че страната му ще спечели войната. Ето какво сподели той, цитиран от Дойче веле.

Какво мислите за последните руски атаки?

Виталий Кличко: Тази война е голяма трагедия за цяла Украйна, за милиони хора. Това е трагедия за цяла Европа, а и за руския народ. Повече от сигурен съм, че един ден хората в Русия ще се събудят и ще попитат защо световни компании като IBM, SAP, Майкрософт, Кока Кола и Макдоналдс напускат Русия и защо Желязната завеса се завръща.

А най-важният въпрос със сигурност ще бъде зададен на президента и на правителството им: Защо умряха брат ми, синът ми, роднината ми, моят познат? За какво? Това е безсмислена война. И от последните атаки видяхме, че това е геноцид. Дори войната има своите правила, а днес загинаха невинни хора - жени, деца, старци. Путин иска страната без населението - има нужда от Украйна без жители.

Виждаме разрушенията в центъра на Киев. Виждаме прозорците, останали без стъкла, а и както споменахте - загинаха невинни хора. Как Ви кара това да се чувствате като кмет?

Виталий Кличко: Много съм загрижен. Като кмет нося отговорност за сигурността на хората. Отговорен съм за това те да имат електричество, вода и отопление. И това е голямо предизвикателство не само за Украйна, но и за целия свят. Всички ние сме заложници на Русия. Руснаците се опитват да анексират територии, за да кажат след това, че те са част от Русия. И заплашват с ядрени оръжия. Това е като пиратство - не знам по какъв друг начин може да се опише. Това е нечовешко.

Непрекъснато слушаме, че това е борба срещу нацисти, радикали и фашисти. Че е специална операция срещу украинската армия. Но как така ще е специална операция срещу армията, след като ракетите убиват невинни хора? Това е лъжа. Повече от сигурен съм, че руското правителство ще понесе отговорността си за тези нехуманни действия.

Имате ли конкретни искания, какво може да се направи сега, за да се спрат този вид атаки?

Виталий Кличко: Имам една голяма молба към нашите партньори: всички да разберат какво искаме в тази безсмислена война - искаме да бъдем част от демократичното модерно европейско семейство. Русия не приема това наше желание. Тя иска да изгради нова велика руска империя. Ние бяхме в Съветския съюз и не искаме да се връщаме повече там. Нашето бъдеще е в голямото европейско семейство с важни ценности като права на човека, свобода на печата, демокрация. Ние се борим не само за бъдещето си, но и за ценностите на съвременния свят. И сме сигурни, че ще спечелим тази война, защото защитаваме нашата страна, градовете си, гражданите си, нашите деца и нашето бъдеще.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com