Връщането на смъртното наказание в Русия е в ръцете на Путин. Ще стегне ли възела? (ВИДЕО)

4319
Връщането на смъртното наказание в Русия е в ръцете на Путин. Ще стегне ли възела? (ВИДЕО)
Снимка: iStock

След кървавия терористичен акт в концерната зала "Крокус сити хол" в Подмосковието от 22 март 2024 г. в Русия започнаха да се чуват все повече гласове, призоваващи за връщането на смъртното наказание. Възможно ли е това и какъв точно е механизмът?

Смъртна присъда за избягалите и критикуващи Путин руснаци - и до тази идея стигнаха

Подхвърляния

На 26 март в Държавната дума обсъдиха възможната отмяна на мораториума, но от Конституционния съд на Русия се въздържаха от коментар, тъй като "въпросът може да стане предмет на разглеждане".

Още: Руските служби са били в "Крокус" при атаката: Странни съвпадения (СНИМКИ)

Лидерът на партията "Справедлива Русия" Сергей Миронов се изказа за провеждането на референдум за отмяна на смъртното наказание и предложи въпросът да се разгледа на 8 септември. 

"Нека народът изрази волята си, що се отнася до моята позиция тя винаги е била еднозначна - нечовеците, замислили подобно злодейство трябва да знаят какво възмездие ги очаква", каза Миронов.

Говорителят на долната палата на парламента Вячеслав Володин смята, че референдум не е необходим и е достатъчно само решение на Конституционния съд. 

Два мораториума

Още: Bloomberg: Хората до Путин не вярват Украйна да е отговорна за "Крокус Сити Хол"

Началникът на комитета по държавно строителство и законодателство Павел Крашенинников отбеляза, че в Русия действат два мораториума:

"Имаме два мораториума - на Конституционния съд и на президент. Има протокол, относно отмяната на смъртното наказание, който ние не сме денонсирали. Има и много други въпроси, които трябва да се решават. Затова сме готови да се съберем, анализираме, разглеждаме законопроекти, отворени сме за обсъждане.", каза Крашенинников пред телеграм-канала "Можем объяснить".

Стара идея 

Лидерът на КПРФ Геннадий Зюганов напомни, че е предлагал да се отмени мораториума през 2019 година и подчерта, че въпросът за връщането на смъртното наказание е много "отговорен", тъй като в Русия има "прекалено много злоупотреби, в това число и от страна на правоохранителната система."

Още: Разруха: Какво остана от "Крокус Сити Хол" (ВИДЕО+СНИМКИ)

От Конституционния съд съобщиха, че се въздържат от коментари, относно статуса на мораториума за смъртното наказание в Русия "във връзка с това, че даденият въпрос може да стане предмет на разглеждане в съда."

Волята на Путин

Според юристи връщането на смъртното наказание в Русия не изисква поправка в Конституцията, достатъчна е волята на Владимир Путин (издирван от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца).

Сенатор Андрей Клишас призова да не се спекулира и допълни, че връщането на смъртното наказание не е възможно без промяна на Конституцията. Експерти по конституционно право са мнение, че такава поправка в Конституцията не е необходима.

Още: Путин каза, протежетата му повтарят: Украйна е виновна за атаката в "Крокус Сити Хол" (ВИДЕО)

Юридическо положение

Руската конституция допуска смъртното наказание, твърди бившият член на Съвета към президента на руската федерация Иля Шаблинский. Чл. 20 от Конституцията (право на живот) не противоречи на това. По данни на министерството на правосъдието през 1994 г. след приемането на  Конституцията на смърт са били осъдени 143 души.

Забраната за смъртното наказание е била обусловена само от постановление на Конституционния съд (КС), казва създателят на правозащитния проект "Първи отдел" Иван Павлов. По думите му "КС просто трябва да преразгледа няколко свои позиции, изразени в няколко решения. Този орган вече е правил така."

И Шаблинский и Павлов са на едно мнение - решението за връщането на смъртното наказание може да вземе само един човек - Владимир Путин. 

Още: Осми задържан за атаката в Москва се изправи пред съда и отрече вина (ВИДЕО)

"Той възлага задание на своите изпълнители от Държавната дума или Съвета на Федерациите, те събират подписите и насочват запитване към КС за тълкувателно решение. Ако конституционния съд получи съответната заповед от диктатора, то в новото постановление ще бъде написано, че никой не е отменял смъртното наказание.", обяснява Шаблинский.

Светкавична смърт

Да се убива ще може веднага - няма да се налага да се внасят поправки в Наказателния кодекс, който вече предвижда такова наказание в чл. 59 от Наказателния кодекс на руската федерация. 

Още: С "море от кръв" преди месец ИДИЛ е заплашила Русия (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com