WSJ: Евгений Пригожин е убит, ето кой стои зад покушението

20903
WSJ: Евгений Пригожин е убит, ето кой стои зад покушението
Снимка: Колаж/Actualno.com

Лидерът на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е убит - самолетната катастрофа над Тверска област на 23 август 2023 г. не е била инцидент, пише The Wall Street Journal.

Ликвидирането му е организирано от директора на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия и ръководител на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев, твърди американското издание.

Още: Близък до ФСБ източник с интересни версии за катастрофата с Пригожин

Патрушев предупредил Путин

Отбелязва се, че Патрушев е предупредил диктатора Владимир Путин да не разчита на Пригожин и неговите наемници от "Вагнер" във войната с Украйна, защото това давало на олигарха все по-голямо влияние и представлявало заплаха за Кремъл. ЧВК се сражаваше дълго време по източния украински фронт, при Бахмут.

Когато Пригожин започнал прословутия си бунт срещу Москва, Патрушев видял в това възможност да се отърве завинаги от ръководителя на ЧВК "Вагнер", твърди WSJ на база на данни от свой източник - бивш офицер от руското разузнаване.

Информацията гласи, че Патрушев започнал да предупреждава Путин за опасността от Пригожин още през лятото на 2022 г., но президентът на Русия не се вслушал в думите му, защото "вагнеровците" тогава постигаха успехи на бойното поле. Според събеседника на изданието това се е променило през октомври 2022 г.

Още: Синът на Пригожин наследява активите му и контрола над Вагнер?

Обаждането на Пригожин до Путин

След това Пригожин се обадил на Путин и изразил остро оплакване от недостига на боеприпаси, което довело до големи загуби за наемниците му в Украйна. Ръководителят на "Вагнер" често изразяваше недоволството си публично и в седмиците преди смъртта си критикуваше Кремъл още повече.

По време на този телефонен разговор Патрушев бил в кабинета на Путин, твърди източникът на WSJ. Ръководителят на Съвета за сигурност смятал, че Евгений Пригожин е станал опасен и е престанал да уважава властта на Кремъл.

Снимка: Николай Патрушев, Kremlin.ru

Путин игнорира оплакванията на Пригожин, включително публичните му конфликти с руското военно ръководство - в частност, с министъра на отбраната Сергей Шойгу и с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов. Твърди се, че диктаторът не отговарял на обажданията на ръководителя на ЧВК "Вагнер". През юни 2023 г., когато Пригожин започна похода към Москва, Патрушев "поел контрола", се посочва в материала, цитиран от УНИАН.

Още: Предупреден за покушението: Пригожин е жив и е във Венецуела, казва руски анализатор (ВИДЕО)

Как Патрушев опитал да спре бунта?

Според източници на WSJ ръководителят на Съвета за сигурност се обадил на офицери, симпатизиращи на Пригожин, и ги помолил да убедят ръководителя на ЧВК "Вагнер" да спре бунта. Патрушев също така потърсил посредници за разрешаване на конфликта в съседните държави. Освен беларуския президент Александър Лукашенко, който в крайна сметка се превърна в такъв посредник, сред контактите на Патрушев бил и президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев.

Още: Предсмъртното видео на Пригожин и как вдовицата му може да свидетелства срещу Путин от чужбина (ВИДЕО)

План за убийство

След края на въстанието Патрушев започнал да разработва план за убийство на Евгений Пригожин. Според източниците на изданието от западните разузнавателни служби - по-късно тези планове са били показани на Путин и той не е възразил.

На 23 август ръководителят на ЧВК чакал на летище Шереметиево, докато самолетът му бил проверен и подготвен за излитане. Според събеседниците на WSJ от западните разузнавателни служби именно в този момент под крилото е била поставена малка бомба.

Половин час след излитането, на височина около 8500 метра, бомбата избухва. Всички десет души на борда са убити. Кремъл отрича да е замесен в смъртта на Пригожин. Самолетната катастрофа се представя като инцидент, а разследването де факто бе отложено с години.

Още: Замитане на следите: Какво става с разследването за смъртта на Евгений Пригожин? (ВИДЕО)

Зеленски обвини Путин, че е отговорен

Владимир Путин е отговорен за смъртта на ръководителя на ЧВК "Вагнер", заяви през септември украинският президент Володимир Зеленски. "Путин е загубил разсъдъка си - като човек, като политик. Той е убил Пригожин - поне с тази информация разполагаме", каза тогава украинският лидер.

Държавният глава не уточни въз основа на какви факти са направени съответните изводи. Според него Украйна възприема ликвидирането на Пригожин като "един терорист по-малко". В същото време това било удар за самите руснаци, каза Зеленски.

Още: Кремъл не отхвърля версията катастрофата с Пригожин да е умишлена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа