За кратко: Искането на Орбан за буквална диктатура беше спряно

4475
За кратко: Искането на Орбан за буквална диктатура беше спряно
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарската опозиция не позволи на правителството да прокара през парламента законопроект, който ще даде на изпълнителната власт нови правомощия, включително правото да разшири извънредното положение, обявено за борба с коронавируса, съобщава АФП.

Законопроектът, предложен от дясното националистическо правителство на министър-председателя Виктор Орбан, щеше да даде възможност на администрацията за неограничено време да удължи извънредното положение и свързаните с него правомощия с указ, премахвайки настоящото изискване депутатите да одобрят всяко удължаване. Той също така определяше затвор до 5 години за всеки, който разпространява "фалшиви новини" за вируса или мерките срещу него, изброява БГНЕС.

Унгария и Словения отвориха границите си за българските камиони

31 български тира потеглиха от италианско-словенската граница,  съобщават от Външно министерство. Конвоят е потеглил от италианск...

Законопроектът ще трябва да бъде гласуван през следващата седмица, след като депутатите от опозицията блокираха използването на механизъм за спешни случаи, който щеше да доведе до по-бързо гласуване.

Социалистическата партия (MSZP) заяви, че предложеният закон ще "изложи Унгария и унгарците на капризите на Виктор Орбан за неопределено време". Правозащитните организации също остро критикуват плановете.

В съвместно изявление в понеделник няколко НПО, включително Amnesty International, заявиха, че "неограничената власт не е решение" на кризата и направиха паралели с предишните опити на правителството на Орбан да премахне контрола върху неговата власт.

По-рано ЕС критикува правителството на Орбан за ограничаване на независимостта на съдилищата, както и за ограничаване на свободите на медиите. Докато отказваше да коментира директно новия законопроект,  говорителят на Европейската комисия Кристиан Уиганд напомни на държавите-членки, че "всички спешни мерки, предприети за справяне с кризата ... трябва да бъдат пропорционални и необходими".

Унгарци правят пари от фалшиви новини за коронавируса

Разбиха мрежа за фалшиви новини за разпространението на коронавируса в Унгария, съобщи АФП. Унгарската полиция съобщи, че е разбила мр...

"Демокрацията не може да работи без свободни и независими медии. Във времена на криза е по-важно от всякога журналистите да си вършат работата правилно, за да избегнат дезинформация. Всички спешни мерки трябва да имат временен характер за справяне с конкретна кризисна ситуация", заяви Уиганд пред репортери на редовен брифинг.

Орбан, обаче, не се обезсърчи, казвайки на опозиционните партии: "Ние ще разрешим тази криза без вас". Той настоя, че "защитата (срещу вируса) е невъзможна с мирновременните закони".

Законопроектът е почти сигурно, че ще бъде приет, когато влезе за гласуване, тъй като "Фидес" на Орбан се радва на две трети мнозинство в унгарския парламент.

Досега в Унгария са регистрирани 167 заразени с коронавирус и 8 смъртни случая, при 21 оздравели.

Китайският пример в борбата с коронавируса - изглежда невъзможно за Запада

Ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) смята, че успехът на Китай в битката с коронавируса дава надежда на човечеството,...

Още: "Заразата с коронавирус настъпва все по-бързо в глобален мащаб"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа