Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Заради смъртта на Навални": Канада наложи нови санкции на Русия

19 юни 2024, 06:15 часа • 1103 прочитания

Канада наложи нови санкции срещу 13 руски лица заради смъртта на дисидента Алексей Навални и "продължаващите груби и системни нарушения на правата на човека", съобщи БГНЕС.

Още: В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Новите санкции

Новите санкции са насочени към високопоставени служители в руската следствена агенция, пенитенциарната служба и полицията, които са изиграли роля в малтретирането и смъртта на Навални.

"Тъй като живеем в период на множество взаимосвързани кризи, е важно да запазим фокуса върху усилията на руснаците в борбата им за основни права и свобода", заяви външният министър на Канада Мелани Жоли.

"Днешните санкции са още една демонстрация на силен фронт срещу продължаващите груби нарушения на правата на човека от страна на Кремъл и потискането на руското гражданско общество и политическа опозиция", добави висшият дипломат.

Жоли е разговаряла с вдовицата на Алексей Навални – Юлия, за да сподели съобщението за санкциите.

По време на срещата на Г-7 в Италия Отава наложи нови санкции срещу Русия, които са насочени срещу 11 руски физически лица и 16 юридически лица. За санкционираните се предполага, че са участвали в дейности, подкрепящи руската инвазия в Украйна. На 27 май ЕС обяви нов режим на санкции срещу Русия във връзка със смъртта на Навални.

Още: Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес