Защо беларуси се бият за Украйна

1094
Защо беларуси се бият за Украйна
Снимка: Getty images

Денис и Олег носят униформи с отличителните белези на полка "Калиновски" – военно формирование на украинската армия, съставено от доброволци от Беларус, което има численост от малко над 300 души.

Проблемите на Беларус идват от Русия

„Ако Лукашенко все още държи властта, то е заради подкрепата от Русия. Точно оттам идват проблемите на Украйна и на Беларус. Разрушаването на сегашния режим в Русия е единствената възможност да са свободни и Украйна, и Беларус. В идеалния случай това би означавало и крах на Русия – не само за Украйна и Беларус, но и за цяла Европа това би бил идеалният вариант“, казва Олег, цитиран от АРД.

Путин изглежда не убеди Лукашенко да воюва с Украйна, нещата за руснаците там се влошават

Визитата на руския президент Владимир Путин в Беларус едва ли е довела до категоричен ангажимент от страна на беларуския му колега Алек...

Денис е с няколко години по-възрастен от него. В Украйна 27-годишният мъж от Минск е още от 2014 година, когато Русия започна войната в Донбас. Преди да постъпи в полка „Калиновски“, той е бил част от полка „Азов“. Той и Олег решават да се сражават с оръжие на страната на Украйна, но първоначално полицията в Киев ги сметнала за неприятели.

„Бяхме група мъже от Беларус, надявахме се да получим оръжие, но нямаше достатъчно за всички. След това полицията ни задържа, защото носехме украински униформи без опознавателни знаци и ни взеха за беларуски шпиони. Чак в полицейското управление се убедиха, че не сме саботьори, а нормални хора, които искат да се сражават за Украйна и Беларус. И ни пуснаха“, казва Денис.

Лукашенко е зависим от Москва

Беларус и Украйна имат обща граница, дълга около 1000 километра. Още преди руската инвазия в Украйна беларуският диктатор Лукашенко превърна страната си в удобен плацдарм за руската армия. Той подкрепя открито нападението на Русия срещу съседната страна, но не желае да въвлича армията си във военния конфликт. След бруталното потушаване на демократичното движение в Беларус през 2020 година ЕС наложи санкции на страната, които засегнаха много тежко Лукашенко и неговия режим.

Това само увеличи неговата зависимост от Москва, за която той плаща висока цена: руските войски използват беларуски военни бази за нападенията си срещу Украйна, от военни летища в Беларус излитат руски бомбардировачи, а Русия има правото да разполага свои части в Беларус. По данни на беларуската страна през октомври на територията на страната е имало 9 000 руски войници и много военна техника.

"Връх на иронията": САЩ реагираха на думите на Путин, че няма да погълне Беларус

Като "връх на иронията" окачестви говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс твърденията на руския президент Владимир П...

Мнозинството е против влизането във войната

По-рано този месец Москва разпространи снимки от руско-беларуски военни маневри на територията на Беларус. Много украински експерти обаче не вярват, че беларуски части могат да нахлуят в съседна Украйна, защото мнозинството от населението на Беларус е против това.

По същия начин виждат нещата и Олег и Денис от полка „Калиновски“. По-скоро те смятат, че руските войски биха могли да нападнат Украйна и от територията на Беларус.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Нападение с нож в училище в Уелс, има ранени

Истинската причина за ареста на заместника на Шойгу е държавна измяна. Песков: Това са глупости

За първи път Киев и Москва преговаряха за връщане на украински деца: Какви са резултатите?

Факт е първата директива в ЕС за правата на работещите през онлайн платформи

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа