Защо протестират унгарските учители и с какво ги ядоса Орбан

5509
Защо протестират унгарските учители и с какво ги ядоса Орбан
Снимка: Getty Images

От повече от година насам учителите в Унгария протестират за по-добра образователна политика - те спират работа, отменят часове и мобилизират хиляди хора в цялата страна.

От идването на Виктор Орбан на власт през 2010 година образователната политика е подложена на поетапна централизация, целта е да се засили контролът върху образованието. Заплащането пък е лошо, казват учители. "Ситуацията ни много се влоши", признава пред "Тагесцайтунг" учителката по английски и испански Агнес Бач.

Ниски заплати и влошаващи се резултати

Правителството инвестира все повече в частни учебни заведения като колежа "Матиас Корвинус", определян от критиците като "ковачница на кадри за десницата". Обществените разходи за образование пък намаляват. И всичко това води до недостиг на персонал, неплатени извънредни часове и ниски заплати на фона на високата инфлация. Младите учителите започват с еквивалента на едва 500 евро на месец. Резултатите на унгарските ученици в тестовете "Пиза" се влошават все повече и вече са под средното ниво за Европа.

Последната капка, довела до преливането на чашата, е приетият през март закон, който отнеме на учителите статута на държавни служители и въвежда система от точки и санкции, от която зависи размерът на заплатата. Законът вече бе наречен "закон на отмъщението", пише "Тагесцайтунг". Изданието пояснява, че неговата цел е най-вече да сложи край на протестите и стачките на учителите. В синдикална петиция 5000 от тях вече са заявили, че ще обърнат гръб на професията си, ако законът бъде приет от парламента. Законът трябва да бъде гласуван на 4 юли и постепенно да започне да влиза в сила, а новите трудови договори трябва да станат факт през януари 2024 година.

На учителите де факто е забранено да стачкуват

"Няма да се предадем" пише на лозунгите, с които учители и ученици излизат на поредната демонстрация в Будапеща. Протестите се провеждат всяка седмица, не само в столицата, но и в Печ и Сегед. Най-голямата организация, която стои зад протестите, се казва Tanítanék ("Искам да преподавам"). Нейната основателка Катa Тьорлей е трябвало да прекрати преподавателската си дейност - след 23 години работа била уволнена. "В писмото пишеше, че съм участвала в незаконни дейности", споделя тя с иронична усмивка пред германското издание. "Това е така - нашите стачки бяха незаконни от юридическа гледна точка."

От май 2022 година в Унгария важи ново законодателство, което де факто забранява стачките, посочва "Тагесцайтунг". Според Тьорлей това е реакция на все по-засилващите се учителски протести, подкрепяни от родители и ученици, които като цяло засилват опозицията срещу управлението на Орбан. "Директорката на училището ни излезе с аргументите, че с поведението си сме нарушавали правата на учениците на образование. Ние от своя страна казахме, че е морално неприемливо да се преподава така."

Все повече деца избират да учат в съседна Австрия

През 2012 година по инициатива на Орбан в Унгария е създаден институтът "Клебелсберг". Този орган отговоря за контрола върху всички държавни училища, 120 000 учители, както и върху образователните планове. Оттогава насам патриотизмът, традиционните представи за семейството и за половете, както и антизападната пропаганда играят все по-голяма роля в учебниците, посочва "Тагесцайтунг".

"Това се усеща най-вече в литературата, унгарския език и историята", отбелязва Тьорлей. Учениците задължително трябва да се подготвят за изпити по официалните учебници, затова за много учители е трудно да запазят професионализма си, казва уволнената преподавателка. "Преподавал съм предмет, наречен "Френска цивилизация". Там успях да разгледам политическата система с разделението на властите, успях да направя сравнения с Унгария. В този предмет говорих за демокрацията и се опитах да инициирам критични разсъждения", разказва тя.

В резултат от проблемите в образованието все повече унгарски ученици посещават учебни заведения в Австрия, съобщава MDR. Унгарският портал G7 анализира данните на институти в двете държави и стига до заключението, че докато през учебната 2010/2011 г. 2 117 унгарски ученици са учили в австрийско училище, през 2021/22 г. те вече са пет пъти повече - 10 646. Изследването на G7 стига до заключението, че явлението засяга предимно деца с добри умения и добра социална среда, които още като ученици планират бъдещата си кариера в Австрия. И така Унгария губи потенциална работна ръка и данъкоплатци.

Според Катa Тьорлей Виктор Орбан целенасочено иска хората да не са прекалено образовани. "Орбан има нужда от необразовани хора, тъй като може по-лесно да ги спечели. За него има значение само опазването на властта", смята тя.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа