Зеленски с нощно обръщение към руснаците: Народът на Украйна иска мир

18427
Зеленски с нощно обръщение към руснаците: Народът на Украйна иска мир
Снимка: GettyImages

Президентът на Украйна Владимир Зеленски се обърна на руски език към гражданите на Русия с думите, че украинците и руснаците са различни, но това не е причина да бъдат врагове, предаде БГНЕС.

„Днес искам да се обърна към всички граждани на Русия. Не като президент. Обръщам се към руските граждани като гражданин на Украйна... Украйна във вашите новини и Украйна в реалния живот са две напълно различни държави. И основната им разлика е, че нашата е истинска... Казват ти, че мразим руската култура. Как можеш да мразиш култура? Каквато и да е култура? Съседите винаги се обогатяват културно. Това обаче не ги прави едно цяло. Не ни разтваря във вас. Ние сме различни. Но това не е причина да бъдем врагове“, каза Зеленски във видеообръщението си, излъчено извънредно през нощта по украинската телевизия.

Зеленски: Над 200 000 руски военни са струпани по границата с Украйна

Украинският президент Владимир Зеленски алармира, че над 200 хиляди руски военни са струпани на границата с Украйна, предаде БГНЕС. "Н...

„Знаем със сигурност: нямаме нужда от война – нито студена, нито гореща, нито хибридна. Но ако войските ни нападнат, ако се опитат да отнемат страната ни, свободата ни, живота ни, живота на децата ни, ще се защититим. Няма да нападаме! Но ще се защитим! Ще видите нашите лица. Не нашите гърбове. Но нашите лица. Войната е голяма беда и тази беда има голяма цена. Във всеки смисъл. Хората губят пари, репутация, жизнен стандарт. Те губят свободата си. Но най-важното е, че хората губят близките си. Те губят себе си във войната. Това, което е повече от достатъчно, е болка, мръсотия, кръв и смърт. Хиляди и десетки хиляди смъртни случаи", каза президентът. 

Той отговори и на обвиненията в нацистки настроения в Украйна. "Казват ви, че сме нацисти. Но как може един народ, който даде повече от осем милиона живота за победата над нацизма, да поддържа нацизма? Как мога да бъда нацист? Кажете на дядо ми за това. Който премина през цялата война в пехотата на съветската армия. И загина като полковник в независима Украйна“, добави Зеленски.

Според Зеленски властите в Киев няма да бомбардират Донбас, защото той е част от Украйна. „Казаха ви, че ще заповядам да атакувам Донбас, стреляйте, бомбардирайте без въпроси. Въпреки че има много прости въпроси: да стрелям по кого? Какво да бомбардирам? Донецк, в който съм бил десетки пъти? Ходих с приятелите ми в Донбас-Арена, където обяснявах на местните жители за еврото? Парк Щербаков, където пихме заедно, когато нашите момчета загубиха. Луганск? Къщата, където живее майката на най-добрия ми приятел? Мястото, където е погребан бащата на най-добрия ми приятел? Забележете - сега говоря руски, но никой в ​​Русия не разбира какво. Тези имена, тези улици, фамилии, събития - всичко това ви е чуждо. Непознато. Това е нашата земя, това е нашата история. За какво ще се борите? И с кого? Чуйте ни. Народът на Украйна иска мир. Властите на Украйна искат мир. Те го искат и го правят. Правят всичко, което могат", добави Зеленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа