Зеленски спечели в Украйна, но официално резултатите ще бъдат обявени чак на 30 април

2430
Зеленски спечели в Украйна, но официално резултатите ще бъдат обявени чак на 30 април
Снимка: Getty Images/Guliver

Официалните резултати от президентските избори в Украйна ще бъдат обявени на 30 април, съобщи заместник-ръководителят на Централната избирателна комисия на страната, предаде БГНЕС.

"Великден за украинците е един от великите празници, затова се притесняваме, че може и да не получим информация от съдебните органи за това, дали няма постъпили искове. Затова можем ориентировъчно да кажем, че ще обявим резултат на 30 април“, заяви Евгений Радченко.

По думите му, предварителните резултати от изборите от електронните протоколи ще станат известни до два-три дни.

И по официални данни комикът Зеленски печели на президентските избори в Украйна

И съгласно официални данни, макар и все още твърде ранни, комикът Владимир Зеленски печели първия тур на изборите за президент в Украйн...

Вторият тур на изборите за президент на Украйна се проведе на 21 април. В него се конкурираха действащият държавен глава Петро Порошенко и Владимир Зеленски, който по последни данни на ЦИК води с около 73% при обработени 70% от протоколите. Петро Порошенко вече призна поражението си на изборите, където избирателната активност е около 62%.

След изборите за президент, Украйна трябва да продължи с пълна сила реформите и да реализира договора за асоциирано членство в Европейския съюз, написа в Twitter европейският комисар по политиката на добросъседство и разширение Йоханис Хан. Той поздрави Владимир Зеленски за победата. По думите на еврокомисаря, този мандат е и за освобождаването на държавата от влиянието на олигарсите.

"Процесът на реформи и реализирането на споразумението за асоцииране трябва да продължи с пълна сила, така че украинският народ да може в пълна степен да извлече ползите", написа още Хан. Той обеща, че до последния ден, в който е на поста (бел. ред. - мандатът на Европейската комисия изтича на 31 октомври 2019 година), "ще направи всичко възможно да задържи Украйна на този път".

МВР и ЦИК на Украйна съобщиха, че няма регистрирани съществени нарушения на изборния процес, които могат да повлияят на резултата от гласуването.

А сега накъде?

Порошенко губи катастрофално в Украйна, но все пак ще опита обрат на балотаж

Комикът Владимир Зеленски и действащият президент Петро Порошенко ще се класират на втория тур на президентските избори в Украйна, пред...

Комедиен актьор без политически опит спечели убедителна победа в президентските избори в Украйна. Той победи досегашния украински президент Петро Порошенко навсякъде в страната, пише АФП в свой коментар.

Това беше изключителен изход от една кампания, която започна като шега, но се влезе в унисон с избирателите, разочаровани от социалната несправедливост, корупцията и войната с подкрепяните от руснаците сепаратисти в Източна Украйна, която отне живота на около 13 000 души.

Звездата от телевизионния сериал "Слуга на народа" сега ще поеме кормилото на страната със 45-милионно население, която е изправена пред предизвикателствата и беше управлявана от неясни политически платформи.

"Никога няма да ви разочаровам", каза Зеленски на радостните си поддръжници в предизборния си щаб, където беше обсипан с блестящи конфети. "Мога да кажа на всички страни от бившия Съветски съюз:" Погледнете ни! Всичко е възможно! ", заяви той.

Тази забележка беше насочена към съседна Русия, където Владимир Путин е на власт от 20 години, а мнозина проследиха украинските избори с голям интерес.

Президентските избори в Украйна: интригата остава докрай

Днес (31 март) в Украйна се провеждат президентски избори, чието значение е огромно, доколкото от тях в голяма степен ще зависи в каква...

1. Тест за демокрация

По улиците на столицата Киев някои украинци изразиха предпазлив оптимизъм относно новия си лидер. "Украйна е преминала теста за демокрация", каза 66-годишният пенсионер Микола. "Надявам се, че не елитът, а хората ще живеят по-добре", добави той.

Зеленски взе 87% от гласовете в Източна Украйна и победи Порошенко дори и в западната част на страната, където президентът традиционно се радва на силна подкрепа. 53-годишният Порошенко каза, че резултатите са ясни и достатъчни, за да "се обадя на опонента ми и да го поздравя". Магнат, който направи богатството си от шоколад, той също призова международната общност да помогне за запазването на прозападния курс на Украйна. "Ние осъзнаваме, че Кремъл може да се радва на изборния резултат", каза той.

Посолството на САЩ в Украйна поздрави съперника му в туит, отбелязвайки: "Очакваме с нетърпение да продължим силното партньорство между САЩ и Украйна с новоизбрания президент Зеленски."

Наблюдателите пишат, че новият лидер на Украйна може да се опита да използва статута си на аутсайдер, за да се опита да подобри връзките си с Москва. Кремъл вече заяви, че резултатът от гласуването показа, че украинците искат "промяна". Зеленски каза, че иска да "рестартира" мирните преговори с посредничеството на Запада, които досега не са успели да сложат край на конфликта.

Украйна оповести сценарий на Русия за манипулация на президентските избори

Службата за външно разузнаване на Украйна (СВР) разкри метод, чрез който Русия иска да повлияе на резултатите от президентските избори ...

2. Уморен от лъжи

От украинско-говорящите региони в западната част на страната до руско-говорящите територии на разкъсван от война изток, много избиратели казват, че се страхуват от несигурността, но копнеят за промяна.

"Уморихме се от всички лъжи", казва 26-годишната Марта Семенюк, която гласува за Зеленски в Киев.

"Мисля, че просто не може да стане по-лошо и се надявам, че ще изпълни обещанията си," каза Лариса, 18-годишна студентка от пристанищния град Мариупол.

Поддръжниците на Зеленски твърдят, че само едно ново лице може да изчисти политиката на Украйна и да сложи край на сепаратисткия конфликт. Други обаче се съмняват, че шоуменът ще може да се справи с влиятелните олигарси в страната, да преговаря с такива като германския канцлер Ангела Меркел и да се противопостави на Путин.

Провал за втори митинг на Петро Порошенко

Провалиха още един предизборен митинг на президента на Украйна Петро Порошенко, съобщи Лента.ру. Членове на групата Национален корпус и...

"Хората се побъркаха. Киното и реалността са две различни неща", заяви в Киев Виктория Оломутска, 39-годишна поддръжница на Порошенко.

Преди вота Порошенко се подиграваше с липсата на политически опит на своя съперник, твърдейки, че не е способен да бъде върховен главнокомандващ, а двамата си размениха серия от обиди по време на кампанията. Но в неделя и двамата показаха уважение един към друг, като Порошенко предложи да тренира политическия новак, а Зеленски каза, че може да потърси съветите му.

Напускащият поста си лидер дойде на власт след прозападното въстание през 2014 г., което свали подкрепяния от Кремъл режим, предизвиквайки анексирането на Крим от страна на Москва. Поддръжниците на Порошенко го хвалят за възстановяване на армията и за осигуряване на независимост от Русия на украинската православна църква. Но мнозина смятат, че управляващият елит на страната е забравил обещанията на революцията.

Зеленски избягваше традиционната кампания и вместо това изпълняваше комедийни концерти и използва социалните медии, за да се хареса на избирателите.

Украинският президент има силни правомощия по отношение на отбраната, сигурността и външната политика, но се нуждае от подкрепата на парламента, за да прокара реформи. Фракцията на Порошенко има най-много места в сегашния законодателен орган, а следващите парламентарни избори се очакват през октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Германия няма да признава Путин за президент на Русия, хутите го поздравиха

Проучване на New-Europe: Около половината от гласовете за Путин са фалшифицирани (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа