Плейлистът на Iskrata

7968
Плейлистът на Iskrata
Снимка: TIDAL

Може да научиш много за характера и вкуса на един човек по любимия му плейлист. Един сканиращ поглед връху най-слушаното от него е достатъчен, за да разбереш дали ти е брат близнак по душа или напълно чужд елемент. Затова решихме да поканим #вкъщи Iskrata - изпълнител и продуцент на едни от най-популярните български парчета през последните години, който да ни разкаже за любимата си музика. Впрочем, той пък е в нашия любим плейлист - с ето тези песни.

1. Да започнем директно - как оформяш плейлистите си - съзнателно и подредено или хаотично запаметяваш парчетата, които ти харесат?

И. Категоризирам любимите си песни според жанр и настроение. Имам плейлисти за тренировки, за релакс, класическа музика, с природни звуци и гама вълни, за по-меланхолични и отнесени песни, латино музика, за популярни поп парчета, за trap бенгъри. Поддържам слушателския си периметър широк.

Отскоро се зарибих да слушам и death/thrash metal, но го слушам единствено докато вдигам тежести, хаха.

В професионален план – гледам да съм наясно с всичко актуално в музикалната индустрия, но ако искам сетивата ми да си почиват, слушам музика, каквато не творя лично – например класическа, босса-нова-джаз, рок и др.

2. Има ли изпълнители, които преобладават в личния ти плейлист? Кои са те? Сменят ли се със сезоните или настроението?

И. Както стана ясно – слушам разнородна музика, съответно имам и множество любими творци и изпълнители. Ще споделя няколко, които не са точно mainstream популярни, но са ми грабнали сърцето – Aftertheparty, Sabrina Claudio, Sevdaliza, Black Atlass.

3. Всички твои хитове са в TIDAL като част от огромния им музикален и видео каталог. Ти сам си създал плейлист с любимата си музика за платформата и знаеш, че плейлистите там се създават точно по този начин - от изпълнители и музикални редактори, а не от прозорлив алгоритъм. Как ти се струва това и какво мислиш за този обрат от компютър към човек?

И. Хубаво е, че музиката става все по-достъпна и хората могат да слушат любимите си изпълнители с няколко клика от телефона си.

Относно този преход - вероятно тепърва предстои изкуственият интелект да се намесва все по-есенциално в живота ни. Преди няколко дни гледах пак podcast-a с Elon Musk, гостуващ на Joe Rogan и... предстоят все по-шантави времена, хаха. Еднo от основните предимства на изкуствения интелект e, че е лишен от емоции, което го прави безпристрастен и по-безгрешен.

Но музиката е именно това - споделени мисли и емоции, не по пътя на логиката, а през чара на човешката призма.

(Бел.ред. Платформата TIDAL е създадена от изпълнители като Jay-Z, Beyoncé, Rihanna, Calvin Harris и др. Тя свързва феновете с изпълнителите чрез специално създадени от световноизвестни музикални звезди плейлисти, уникални концерти в TIDAL Х и възможност да се открият нови изпълнители в TIDAL Rising.)

4. Разкажи ни как прекара последните 2 месеца? Бяха ли продуктивни? Откъде "черпеше вдъхновение", както се казва?

И. Първите три седмици спазвах стриктно карантината и стоях само вкъщи. Използвах този период да пиша и творя. Родиха се доста хубави идеи. В един момент започнах да зациклям и да не съм продуктивен. Не сме пригодени да стоим само в затворени пространства с липса на движение. Лично аз се чувствам кофти без динамика, рутината ме смачква. Затова започнах да излизам, правих тренировки и разходки в парка и така успях да закрепя положението. За вдъхновение има нужда от екшън и драма все пак, хаха.

Всичко досега беше в режим на застой, но сега имам 6 готови песни, които ще излизат тепърва.

5. Залипсва ли ти живият досег с публиката? Сякаш излишно много всички празнувахме възможностите на онлайн средата да пресъздаде всички сфери от обществения живот, а това май не важи за музикалната.

И. Липсва. Това е едно от хубавите неща в нашия бранш – контакта с хората на живо.

Имаше доста онлайн инициативи „Стой вкъщи“ и “Stay Safe”, но не взех участие в тях. Единствено ми участие беше в онлайн концерта на Дара Екимова и беше едновременно супер, но и странно, защото изпълнявахме само пред камери. Надявам се лятото да можем да „партитосваме“ навън заедно.

6. Всъщност ти интроверт или екстроверт си? Според теб кое от двете помага повече при писането на музика?

И. Доста интровертен съм. Понякога това не личи, защото съм се научил да общувам свободно с хората наоколо, но вътрешният ми свят е едно затворено пространство и съм така още от малък.

Харесва ми да бъда насаме и така се зареждам. От друга страна, на сцената няма място за интроверти, така че там гледам да се отпускам максимално и да се забавлявам заедно с хората.

Понякога все още ми се случва да имам awkward разговори и да ми кажат, че съм „особняк“, но се справям, опитвам се, хаха.

7. Ти си човекът, който стои зад голяма част от най-популярните български песни от последните години. По какво работиш в момента и какво да очакваме от теб?

И. Българската музика се раздвижи доста през последните няколко години и този факт ме радва много. Ще съм още по-доволен, ако видя и повече индивидуалност, повече експерименти и повече дисциплина на българската музикална сцена.

Музика за всички на един клик разстояние

На 15 май 1993 г. генералната асамблея на ООН учредява Международния ден на семейството и така светът официално поставя значението на с...

Последните два месеца прекарах основно в творене и скоро ще излязат на бял свят няколко мои сингли, в които разказвам свои лични истории и нямам търпение да ги пусна.

Освен тях имам и колаборации с други артисти, включително с една талантлива дама от Сърбия – Boyana. Последните седмици работих и по аранжиментите на няколко песни на Иво Димчев - готин и алтернативен български изпълнител, който преди карантината обикаляше из Европа и света с музикално-театрални спектакли.

Благодарим ти много за това интервю. С нетърпение очакваме новите ти сингли, а междувременно ще продължаваме да слушаме "Точното момиче", "Защо целуваш" и #ПРИСТРАСТЕНА" в TIDAL и ще стискаме палци скоро да можем да те чуем на живо!

В България музикалната платформа TIDAL е достъпна, благодарение на VIVACOM и е включена в плановете VIVACOM Smart L и нагоре, както и в плановете за мобилен интернет iTraffic XL+ и XXL+. Цената на TIDAL Premium за потребителите без тарифен план на VIVACOM с включена услуга е 8.99 лв. на месец.

View this post on Instagram

oculus vitae sapientia 🏛

A post shared by 𝗜𝘀𝗸𝗿𝗮𝘁𝗮 (@iskrata_) on

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com