ООН затяга примката около "Ислямска държава"

39731
ООН затяга примката около "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

Явно, че Съветът за сигурност на ООН все пак е дееспособен. Това, което досега по никакъв начин не успя да постигне по отношение на бруталната гражданска война в Сирия и израелско-палестинския конфликт, в случая с Ирак вече е факт: Съветът прие резолюция, гласувана от всички 15 страни-членки. Нейната цел е да пресече финансовата подкрепа за терористичните орди на "Ислямска държава", както и за Фронта "Ан Нусра" в Сирия. По този начин трябва да бъде прекратено финансирането на джихадистите с приходи от окупираните петролни полета в Сирия и в Ирак.

В прав текст това означава забрана на сделките с "Ислямска държава" и "Ан Нусра". Забраната влиза в сила незабавно. Същевременно Съветът за сигурност на ООН поставя в черния си списък шестима финансови крепители на "Ислямска държава", като замразява техните активи, налага им оръжейно ембарго и забрана за пътуване. С необичайно единодушие Съветът прибягва и до най-острото оръжие, с което разполага. Той поставя резолюцията под глава VII от Устава на ООН, което му разрешава да налага принудителни икономически и военни мерки, в случай че санкциите не се спазват. Това всъщност е предупреждение и за други, които не са упоменати официално в резолюцията. И то със сигурност ще бъде регистрирано от богатите държави в Персийския залив, които през последните месеци масирано подкрепят "Ислямска държава". Именно във възпиращото въздействие се крие и особеното значение на тази резолюция.

Интересите на Путин

Втората част на резолюцията е насочена най-вече към европейските държави, в това число и Германия, откъдето стотици джихадисти се присъединяват към "Ислямска държава". Съветът за сигурност призовава страните да вземат мерки на национално равнище, за да бъде "спрян притока на чуждестранни терористи в Ирак". Тази част от резолюцията е необвързваща, но е в интерес на всички европейци. Никой в Европа не иска да си има работа с радикализирани терористи, завръщащи се в родните си страни.

Съветът за сигурност на ООН успя да постигне единодушие не на последно място и с гласа на Русия. В споровете около Сирия и Украйна Владимир Путин блокираше най-висшия орган на ООН с правото си на вето. Сега обаче той гласува за санкциите срещу "Ислямска държава". Руският президент също се опасява от бързо разрастващото се терористичнито движение, което не признава граници и правителства и се съобразява единствено с Корана, а не със световния ред, съществуващ от края на Втората световна война. Страхът на Путин е, че то може да обхване и мюсюлманските етнически групи в Южна Русия.

Реална политика

Трябва да признаем наистина, че не отчайващото хуманитарно положение на язидите, християните и други религиозни малцинства, а просто реалната политика доведе до единогласието в Съвета за сигурност. Резолюцията поставя началото на дългосрочна статегия за борба срещу "Ислямска държава". Незабавната хуманитарна помощ и въздушните удари бяха само спешно необходимите мерки, предприети от Европа и САЩ. Оръжейните доставки за кюрдите, за които взеха решение и европейците, са следващата стъпка. Сегашната резолюция на Съвета за сигурност на ООН трябва да затегне примката около шията на "Ислямска държава" и да пресече финансовите и военни източници на терористите. Дали ще постигне целта си? Това зависи и от политическата воля на тези, които я гласуваха единодушно.

Източник: DW

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com