X
 
 

Пътят към Европа завършва в Турция

3064 1
photo of Пътят към Европа завършва в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver
Жителите на крайбрежния турски град Дикили са опасяват, че занапред ще трябва живеят в нещо като бежански лагер. Мнозина от тях биха предпочели да посрещат туристи, вместо бежанци. Репортаж на Ана Милер.

В турския пристанищен град Дикили, на около 120 километра северно от Измир, пристигна фериботът с първите 63 от общо 202 бежанци, които следваше да бъдат върнати от Гърция, в съответствие със споразумението за реадмисия. Първите от тях - предимно мъже от Бангладеш, Пакистан и Афганистан – бяха придружавани от сътрудници на Европейската агенция за граничен контрол ФРОНТЕКС и турски полицаи. На представителите на местните и международни медии е забранено да разговарят с бежанците.

Кой контролира изпълнението на сделката?

На 18 март ЕС и Турция се споразумяха нелегално пристигналите в Гърция бежанци да бъдат обратно връщани в Турция. За всеки нелегален бежанец от Сирия, ЕС обеща, че ще приема по един сириец, който ще има правото да подаде молба за убежище в ЕС. Всички, които са пристигнали в Гърция след 20 март и не са подали молба за убежище до тази дата, подлежат на връщане в Турция.

"Тази процедура буди много тревоги, тъй като никой не упражнява външен контрол над прилагането й. Освен това има и много неизяснени въпроси относно законността и ефективността на споразумението", казва експертът на „Амнести Интернешънъл” за Турция Ендрю Гарднър. Неизяснен остава и въпросът доколко споразумението за реадмисия засяга и несирийските граждани, които се опитват да пристигнат в Европа.

"Сделката между ЕС и Турция има съществено „несирийско измерение”, защото Турция ще трябва да приема обратно от Европа нелегалните мигранти, които нямат статут на бежанци. Така Турция се превръща в нещо като буферна зона на ЕС за все по-нарастващ брой отчаяни хора", казва Синан Улген от института Carnegie Europе в Брюксел.

Страховете на хората в Дикили

По-различните бежанци, които приема Албания

Докато в Европа спорят за разпределението на бежанците, Албания незабелязано приема бивши бойци от Иран. И скоро балканската страна мо...

На уикенда жителите на Дикили протестираха срещу споразумението с ЕС и евентуалния приток на мигранти към града. Жителите на Дикили предпочитат да посрещат с "Добре дошли!" туристи, а не бежанци. "Не можем де ги допуснем в Дикили. Не можем да си позволим подобно нещо. Ако градът се напълни с такива хора, туризмът ще загине", казва Озлем, мениджър на един от местните хотели.

Въпреки съпротивата на голяма част от местното население, няколко местни активисти приветстват ферибота с бежанците, издигайки плакати с надпис: "Турция е Вашият дом!" и "Спрете депортацията! Отворете границите!" .

Страховете на жителите на Дикили може и да не са основателни - поне на първо време е предвидено бежанците от Дикили да бъдат разпределяни към други места в страната в зависимост от националността им – например в Къркларели край Одрин – в близост до турско-българската граница.

Върнатите в Турция сирийци с легален статут ще имат право да остават в страната и да получават "временна закрила". А бежанците без документи ще бъдат прехвърляни в прословутия лагер Османие в близост до сирийската граница, където ще бъдат задържани преди да ги екстрадират обратно в Сирия.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
    "Европа на Ангела Меркел е на колене"- стъпкана, задушена, унизена и изнасилена от неспирните набези на арабските орди под зоркия поглед на турската ердоганова империя. Ислямците завземат континента с мисълта за господство, безплатна храна и социални услуги, голи жени за опипване, щипане, пляскане, удряне и изнасилване. Меркел, Меркел, бездетна си и не разбираш как се създава, опазва и п виж още ›› ренася в бъдещето животът! Явно жените не са способни да бранят народите си, затова рядко жена е успешна на най- високия държавен пост, като Маргарет Тачър и Индира Ганди.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Въпросите, които Слави трябва да зададе ...

Тази седмица политическата буря в България едва ли ще се успокоява, по-скоро ще се разразява с по-голяма сила. Със сигурност масло в ог...