X
 
 

Пътят към Европа завършва в Турция

3064 1
photo of Пътят към Европа завършва в Турция
Снимка: Getty Images/Guliver
Жителите на крайбрежния турски град Дикили са опасяват, че занапред ще трябва живеят в нещо като бежански лагер. Мнозина от тях биха предпочели да посрещат туристи, вместо бежанци. Репортаж на Ана Милер.

В турския пристанищен град Дикили, на около 120 километра северно от Измир, пристигна фериботът с първите 63 от общо 202 бежанци, които следваше да бъдат върнати от Гърция, в съответствие със споразумението за реадмисия. Първите от тях - предимно мъже от Бангладеш, Пакистан и Афганистан – бяха придружавани от сътрудници на Европейската агенция за граничен контрол ФРОНТЕКС и турски полицаи. На представителите на местните и международни медии е забранено да разговарят с бежанците.

Кой контролира изпълнението на сделката?

На 18 март ЕС и Турция се споразумяха нелегално пристигналите в Гърция бежанци да бъдат обратно връщани в Турция. За всеки нелегален бежанец от Сирия, ЕС обеща, че ще приема по един сириец, който ще има правото да подаде молба за убежище в ЕС. Всички, които са пристигнали в Гърция след 20 март и не са подали молба за убежище до тази дата, подлежат на връщане в Турция.

"Тази процедура буди много тревоги, тъй като никой не упражнява външен контрол над прилагането й. Освен това има и много неизяснени въпроси относно законността и ефективността на споразумението", казва експертът на „Амнести Интернешънъл” за Турция Ендрю Гарднър. Неизяснен остава и въпросът доколко споразумението за реадмисия засяга и несирийските граждани, които се опитват да пристигнат в Европа.

"Сделката между ЕС и Турция има съществено „несирийско измерение”, защото Турция ще трябва да приема обратно от Европа нелегалните мигранти, които нямат статут на бежанци. Така Турция се превръща в нещо като буферна зона на ЕС за все по-нарастващ брой отчаяни хора", казва Синан Улген от института Carnegie Europе в Брюксел.

Страховете на хората в Дикили

По-различните бежанци, които приема Албания

Докато в Европа спорят за разпределението на бежанците, Албания незабелязано приема бивши бойци от Иран. И скоро балканската страна мо...

На уикенда жителите на Дикили протестираха срещу споразумението с ЕС и евентуалния приток на мигранти към града. Жителите на Дикили предпочитат да посрещат с "Добре дошли!" туристи, а не бежанци. "Не можем де ги допуснем в Дикили. Не можем да си позволим подобно нещо. Ако градът се напълни с такива хора, туризмът ще загине", казва Озлем, мениджър на един от местните хотели.

Въпреки съпротивата на голяма част от местното население, няколко местни активисти приветстват ферибота с бежанците, издигайки плакати с надпис: "Турция е Вашият дом!" и "Спрете депортацията! Отворете границите!" .

Страховете на жителите на Дикили може и да не са основателни - поне на първо време е предвидено бежанците от Дикили да бъдат разпределяни към други места в страната в зависимост от националността им – например в Къркларели край Одрин – в близост до турско-българската граница.

Върнатите в Турция сирийци с легален статут ще имат право да остават в страната и да получават "временна закрила". А бежанците без документи ще бъдат прехвърляни в прословутия лагер Османие в близост до сирийската граница, където ще бъдат задържани преди да ги екстрадират обратно в Сирия.

Източник: Дойче веле

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 години Профил на трол?
    "Европа на Ангела Меркел е на колене"- стъпкана, задушена, унизена и изнасилена от неспирните набези на арабските орди под зоркия поглед на турската ердоганова империя. Ислямците завземат континента с мисълта за господство, безплатна храна и социални услуги, голи жени за опипване, щипане, пляскане, удряне и изнасилване. Меркел, Меркел, бездетна си и не разбираш как се създава, опазва и п виж още ›› ренася в бъдещето животът! Явно жените не са способни да бранят народите си, затова рядко жена е успешна на най- високия държавен пост, като Маргарет Тачър и Индира Ганди.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално