Защо Русия е лидер по жени в техническите професии?

3391
Защо Русия е лидер по жени в техническите професии?
Снимка: Pixabay

Ирина Корошко от руския град Зеленоград е научила таблицата за умножение, когато е била на 5 години.

Изключителният й талант, насърчаван от семейство с интереси в математиката, и от учителка, превръщаща всеки урок в игра с решаване на проблеми, я е довел до диплома по математическа икономика от Плехановския руски университет по икономика.

"Учителката ми ми разкри силата на числата и изчислението, която ти дава възможност за предвиждане на нещата. В този смисъл винаги съм усещала предмета някак магичен", заявява тя.

Днес 26-годишната Ирина е специалист бази данни в руската кредиторна компания ID Finance, радвайки се на доходоносна кариера, разработвайки аналитични модели за определяне на условията за заем.

В Русия това не е необикновена история. В много други държави обаче е.

Редица изследвания потвърждават, че често ранният интерес у момичетата към точните науки - природонаучните предмети, математика, технологии и инженерство, изчезва и никога не се възобновява.

Така общата световна практика сочи, че сравнително малко жени избират кариера в областта на инженерните науки или технологиите.

Проблемът обаче е защо. Ново руско проучване хвърля светлина по въпроса, пише ВВС.

Базирано но допитване до 11 500 момичета и млади жени в цяла Европа, изследването посочва, че техният интерес към точните науки пада драматично на 15-годишна възраст заради половите стереотипи, малкото на брой модели за подражание жени и липсата на подкрепа от страна на семейството.

Според ЮНЕСКО 29% от хората, работещи по научни изследвания в света, са жени. В Русия този процент е значително по-висок - 41%. Във Великобритания например 4% от изобретателите са жени. В Русия те са 15%.

Руските момичета израстват, гледайки на точните науки по-позитивно, като техният интерес се проявява по-рано и трае по-дълго, заявява Джулиан Ламбертин, мениджмънт директор на фирмата, провела европейското допитване.

"Повечето момичета от други държави, с които говорехме, имаха леко по-игрив подход към точните науки, докато в Русия дори най-малките са изключително фокусирани върху факта, че бъдещите им професионални възможности нарастват значително, ако се насочат към точните науки", допълва той.

Тези момичета посочват, че за тях важни фактори са били насърчаването от страна на семействата им, жени модели за подражание, както и жените учители, които превъзхождали по брой мъжете, създавайки по този начин усещане за полова неутралност по отношение на учебната програма.

Има обаче и други разлики.

Проучване сред британски тийнейджъри за отношението им към математиката и физиката показало, че при асоциациите изникват 5 думи: мъжки, уравнения, скучни, формули, ирелевантни.

В Русия обаче няма подобна стигма, категоричен е Ламбертин.

"Те отдавна са минали това. Там се очаква хората да се представят добре в тези предмети без оглед на пола им", твърди той.

Алина Безуглова е шеф на руския отдел на организация, свързваща таланти от Русия с възможности за работа във Великобритания. Тя често организира технологични събития само за жени на Острова, но не и в Русия.

"Единият вариант е това да се случва, защото ние неглижираме проблема. Другият е - защото няма проблем. Аз лично съм склонна да приема по-скоро второто. В сравнение с останалата част от Европа, ние просто не драматизираме "проблемите на жените"", заявява тя.

Според нея водещото място на руските жени в науката и технологиите води своите корени от съветската епоха, когато научните постижения са били национален приоритет.

Заедно с изграждането на специални изследователски институти, техническото образование е било достъпно за всички и жените са били насърчавани да избират кариери именно в тази област.

"В училище никога не ми е хрумвало, че не трябва да избирам точните науки, защото съм момиче. В работната сфера също не виждам особен сексизъм - оценяват те само по възможностите и постиженията ти", коментира тя.

Според някои експерти обаче важна роля играе и народопсихологията. Те смятат, че пробивни по природа, руските жени просто се затрудняват по-малко в това да изразяват мнението си и да се застъпват за себе си в доминирана от мъже среда.

Емели Драл, професор в Московския институт по физика и технологии, напълно споделя това мнение.

Според нея именно това отношение й е помогнало, когато е била едно от двете момичета в групата по висша математика в училището й.

"Това всъщност събуди състезателния дух и у двете ни. Бяхме решени да докажем, че сме по-добри от момчетата. Мисля, че руските жени са много уверени, когато са малцинство, основно заради подкрепата на родителите си още от ранна възраст. Моите никога не попитаха защо се интересувам от математика и инженерство - това се смяташе за нещо естествено", споделя тя.

Експертите са категорични, че останалите държави по света могат само да се поучат от подхода на Русия за насочването на повече жени към техническите професии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

САЩ, Канада и Великобритания с нови санкции срещу Иран

САЩ изграждат кей, за да доставят хуманитарна помощ в Ивицата Газа

Израел изтегли ключова бригада от Ивицата Газа - затишие преди операцията в Рафах

Китай е приютил кораб с оръжия от Северна Корея за Русия: Сателитни снимки

Служител на "Хамас": Ще хвърлим оръжията, ако има решение за две държави

Ако протестираш, умираш! Иран осъди рапър на смърт (ВИДЕО)

"Направиха ни по-силни": Северна Корея за санкциите на САЩ

Обществените поръчки на медицински изделия в Китай под съмнение: ЕС започва разследване

Ердоган обещава срещите му с опозицията да станат редовни

Екстремна жега в Банкок

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com