Рекордни продажби на държавен дълг в Европа могат да разтресат пазарите

1978
Рекордни продажби на държавен дълг в Европа могат да разтресат пазарите
Снимка: iStock

Европейските търговци на облигации са изправени пред сериозна волатилност в началото на 2023 година, тъй като редица правителства се готвят да продадат рекордни обеми държавен дълг на пазар, който вече не се радва на подкрепа под формата на масивни покупки от страна на централната банка.

Януари обикновено е голям месец за продажбата на държавен дълг, като се очаква този път липсата на поръчки от страна на Европейската централна банка да окаже въздействие, пише Bloomberg.

Министерство на финансите не одобри поръчките на аукцион за набиране на нов дълг

Министерство на финансите не одобри заявените поръчки по време на аукцион за набиране на нов държавен дълг, проведен в началото на тази...

Нетното правителствено предлагане на държавни ценни книжа ще нарасне до рекордните близо 500 млрд. евро (530 млрд. долара) през 2023 година, според Barclays Plc.

Това ще постави под тест капацитета на дилърите за справяне с риска, ще увеличи ценовите колебания и ще доведе до по-високи разходи за поемане на дълг и търговия, смятат пазарни участници.

Вече се наблюдават някои характерни признаци, издаващи че условията на ликвидност са се влошили, тъй като инвеститорите се борят да купуват и продават в големи обеми, без да променят пазарите.

„Ще има голям тест за пазарната ликвидност”, казва Том Прикет, ръководител лихвена търговия за Европа, Близкия Изток и Африка в JPMorgan Chase&Co.

„Тонът през първата половина на годината често се задава от това как пазарът абсорбира предлагането в началото на годината”, добавя той.

Дългът на еврозоната възлиза на 94.2% от БВП, България втора по най-нисък дълг в ЕС

Държавният дълг на страните от еврозоната възлиза на 94.2% от брутния вътрешен продукт към края на второто тримесечие на тази година, с...

Дълбочината на пазара, дори за най-ликвидните облигации като тези на Германия и САЩ, се движи на исторически ниски нива през последните 6 месеца, според стратега на JPMorgan.

Ликвидността на облигациите се влошава от години, след като регулациите, последвали голямата финансова криза, ограничиха способността на банките да оформят пазари. Това изостря колебанията, предизвикани от бързите повишения на лихвените проценти на централните банки, предприети с цел ограничаване на инфлацията.

Първите синдикирани продажби на суверенни облигации за годината, които дойдоха от Словения и Австрия, не показаха признаци на слабост, като поръчките изпревариха предлаганите облигации 6-7 пъти. Задаващият се поток от нов държавен дълг, като Ирландия и Португалия са следващите, които ще емитират ДЦК, означава, че пазарът може да бъде уязвим за обрат, отбелязва Bloomberg.

Докато инвеститорите може и да обръщат малко внимание на опасенията за финансовата стабилност в момента, пазарът в еврозоната е изложен на размествания предвид риска от фрагментация между различни емитенти, каза Ралф Пройсър, ръководител на стратегията за глобалните лихви в Bank of America.

За правителствата това може да означава, че трябва да променят своите стратегии за емитиране.

Държавата пласира дълг за 2.25 млрд. евро на международните пазари

България официално излезе на международните дългови пазари. На 15.09.2022 година, Министерството на финансите пласира на международните...

„Ще трябва да живеем в свят, в който няма да имаме централна банка за купувач“, казва Антъни Линехан, заместник-директор в службата за управление на дълга на Ирландия, по време на неотдавнашна конференция. „Ще трябва да бъдем по-чувствителни към това къде се намира пазарът в момента, в който искаме да емитираме.”, добавя той.

Още: Доходността по дълга на страните от еврозоната рязко се повиши

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

И управителят на БНБ заговори за отлагане на приемането на еврото

Преките чужди инвестиции нарастват през февруари

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com