История на националния отбор на България на Световното по футбол

6206
История на националния отбор на България на Световното по футбол
Снимка: 123rf

Пределно наясно сме, че България не е в прекрасно положение що се отнася до нейните футболни подвизи на Световното. Разбира се, това не винаги е било така. Именно това ще разгледаме и в тази статия – цялата история на опитите на националите ни за Световната купа.

Първият опит на България на Световното първенство

Първият опит на България, за да се класира за Световното бе през 1962 година, когато нацията ни се нуждаеше от победа срещу Франция. Мачът приключи с равен резултат, който доведе до плейофи на неутрален терен. България тогава успя да надвие Le Bleus с краен резултат 1 – 0. За жалост обаче, цялостното им представяне на шампионата беше крайно разочароващо, тъй като тимът ни загуби от Аржентина с 1 – 0 малко преди да бъде погромен с 6 – 1 от Унгария.

Четири последователни участия на Световната купа

Впоследствие България се класира за всяко издание на Световното първенство до 1974 г. Те обаче така и не успяха да преодолеят груповите фази. След като бяха благословени с последователни участия на Световната купа в продължение на дванадесет години между 1962 и 1974 г., българиските национали не успяха да се класират в следващите дванадесет години за шампионата.

Достигане до нокаут фазите за първи път

През 1986 година България успява да се класира за първи път за директните елиминации на турнира. Действащият световен шампион Италия беше първият ни съперник. България успя да задържи Италия на дистанция в продължение на впечатляващи 43 минути, но след това Алесандро Алтобели даде преднина на адзурите точно в края на полувремето. През по-голямата част от второто полувреме голът му изглеждаше решаващ. Това беше до 85-ата минута, когато Наско Сираков изравни, отбелязвайки първия гол за България на Световно първенство от 12 години насам. Гол, който им донесе решаваща точка. Последва равенство 1 – 1 с Южна Корея и две загуба с 2 – 0 от Аржентина и от домакина Мексико.

Ако сте фенове на хазарта, както и на футбола, то може да се възползвате от уникалния Bet365 бонус код, който ще ви донесе начален бонус!

„Господ е българин!“

България не успя да се класира за следващото Световно първенство през 1990 г., тъй като завърши на последно място в своята група след Румъния, Дания и Гърция. Този огромен провал им даде мотивация за квалификациите за Световното първенство през 1994 г., където в крайна сметка България надмина очакванията на всички. Въпреки това, те все още бяха на трето място преди последния мач, което означава, че класирането за Световното първенство по същество беше невъзможна мечта. Все пак България се нуждаеше от победа срещу Франция в Париж, за да се класира.

Точно преди самия мач, френската публика освирква могъщия химн на България. Е, французите не знаеха, че ще освиркват собствените си играчи, когато мачът свърши. Франция предвидливо поведе в 31-ата минута чрез попадение на Ерик Кантона, преди Емил Костадинов да изравни с брилянтен удар с глава малко след това. Мачът беше равен 1 - 1 на полувремето. Тази безизходица продължи и през по-голямата част от второто полувреме, до 90-ата минута. Топката отново стигна до Костадинов, или по-точно той намери топката и спечели мача за България със страхотен удар. С това точно попадение, България успя да надвие Франция с 2 – 1 на „Парк де Пренс“ и да се класира за Световното първенство. С това попадение се роди и легендарната фраза „Господ е българин!“, изречена, или по-скоро изкрещяна, от коментатора Николай Колев – Мичмана.

Групова фаза на Световното първенство през 1994 г

Първият мач на България успя да срази ентусиазма на България, която загуби с 3 – 0 от Нигерия. Разрухата над Гърция обаче с 4 – 0 запази жива българската мечта и им даде увереност в последния мач от груповите фази срещу Аржентина. България отново надмина очакванията, побеждавайки комфортно Ла Албиселест с 2 – 0, продължавайки към осминафиналите, където България трябваше да се срещне с Мексико.

Сблъсък с Мексико

Легендата Христо Стоичков, играещ по това време за Барселона, спечели ранен аванс на България, но дузпата на Гарсия Аспе изравни мача. Тази задънена улица не можеше да бъде преодоляна, което означаваше, че мачът трябваше да бъде решен след дузпи. Мексико не успя да вкара първите си три дузпи, и България успя да спечели дузпите с общ резултат 3 – 1. Така България продължи напред, където трябваше да се изправи срещу действащият световен шампион Германия на четвъртфиналите.

Сензационна победа срещу Германия

С резултат 0 - 0 на полувремето, Лотар Матеус вкара дузпа в 47-ата минута, с която застраши българската мечта. Стоичков обаче беше решен да запази тази мечта жива, отбелязвайки страхотен пряк свободен удар в 75-ата минута. Само три минути по-късно, Йордан Лечков отбеляза емблематичен удар с глава, с който България си осигури място на полуфиналите, където предстоеше да се изправи срещу Италия.

Успех, който предстои да бъде повторен

Роберто Баджо се оказа непосилен за този български отбор. България се надяваше да се реваншира в плейофа за третото място, но допусна загуба с 0 – 4 от Швеция. Край, недостоен за българските национали от 1994 г. Все пак това беше превъзходно представяне на България на Световното първенство и можем само да се гордеем с тях. За жалост, те не успяха да повторят този успех. Последното ни участие на световно първенство беше през 1998 г., когато отборът ни успя да си спечели само една точка. За вбъдеще можем да се надяваме само на най-доброто!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com