2 трика за запазване на петунията през зимата

6131
2 трика за запазване на петунията през зимата
Снимка: iStock

Петунията е едно от растенията, които радват с буйния си цъфтеж до падането на слана. Оказва се, че любимото ви цвете може да се запази до пролетта с малко усилия. За целта може да разчитате на един от тези 2 трика.

Запазване на цветето през зимата

Изкопайте храста и отрежете цялата зелена маса. Резниците се оставят на не повече от 10 сантиметра. След това растението трябва да се засади в саксия с плодородна почва и да се полива. За 10-14 дни трябва да се държи в топла стая за вкореняване и след това може да го преместите в светло помещение, където температурата е около 10 градуса. За целта е подходящ балкон, лоджия или веранда. Можете също така да съхранявате саксията в мазето, но тогава трябва да включвате фитолампата за 8 часа всеки ден. По време на такова съхранение е важно да не се допуска изсъхване на почвата.

Как се отглежда петуния и какво лекува

Вторият начин за запазване на цветето е единствено чрез резници. Нарежете клони с дължина 10 сантиметра и ги вкоренете в лек субстрат. След това могат да се съхраняват както при първия метод или да се оставят у дома на стайна температура. В този случай петунията ще расте и може да цъфти дори през зимата.

За засаждане изберете малки контейнери с дренажни отвори. Вземете рохкава, лека и питателна почва. Идеалният избор е торфен субстрат. Можете да го замените с универсална почва, предназначена за разсад на цветя. Напълнете контейнерите с пресята почва, оставяйки до 0,5-1 см свободно пространство отгоре.

Основната характеристика на това красиво цветето е бързият растеж на корените. Когато кореновата система пусне много разклонения, растението спира да расте. Цветето обича често пресаждане, така че грижата и отглеждането му у дома включва постоянно наблюдение на неговия растеж. Когато стъблата и листата излязат извън границите на саксията, трябва да пресадите разсада в контейнер, чийто обем е два пъти по-голям. Ако корените са леко наранени по време на засаждането, цветето дори ще расте по-активно.

За да се гарантира, че петунията е готова за засаждане в открита земя, грижите и отглеждането у дома включват закаляване. Извършете го след бране и период на адаптация. Първо изложете посевите на въздух за 15-20 минути. Удължавайте времето с 40-50 минути всеки ден. Преди засаждане петуниите трябва да прекарат няколко дни навън.

Още: 5 грешки, които градинарите правят при отглеждането на петунии

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Добра грижа за стайните растения през пролетта

Премахване на плевели БЕЗ химикали в градината

Кои грешки при засаждането на картофи могат да съсипят цялата реколта

Направете моравата си перфектна след зимния сезон: Ето как

Кои са цветята, които гонят сляпото куче надалеч

Как да се преборим с болести и плевели, без да ползваме химикали

Кои са златните правила при засаждане на моркови

Време е да подрежете смокините: Ето как

Какво е особеното при засаждане на мексиканска краставица

Как да засадим тиквички от разсад?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com