Билката, която е най-добрият тор за доматите

74940
Билката, която е най-добрият тор за доматите
Снимка: iStock

Опитните градинари знаят много добре, че най-добрият тор за доматите се приготвя от една билка, която расте в почти всяка градина като плевел. Единственият плевел, от който градинарите не се оплакват, е копривата. Опитните градинари вярват, че там където расте тази билка, съставът на почвата е най-благоприятен за отглеждане на повечето овощни култури. Но ползите от копривата не свършват дотук. От нея се приготвя ефективен и екологично чист тор. 

Тор за доматите от коприва 

Подхранването с него набавя важни хранителни вещества, необходими за растежа и развитието на доматите. Този тор съдържа калий и калций, магнезий и желязо, витамини А, С и К, аминокиселини. След подхранване с него доматите стават по-силни и боледуват по-рядко.

Съставката, с която доматите ще узреят по-бързо

Друг важен момент са антимикробните свойства на растението, които позволяват борбата с болести и вредители. Торенето с коприва също подобрява състава на почвата, подобрява нейната структура и има положителен ефект върху почвената микрофлора.

Приготвяне на тора

Съберете пресни листа от коприва и ги накълцайте. Получената маса се залива с вода и се оставя да ферментира - след 2 седмици, когато пяната изчезне и инфузията потъмнее, тя е готова за употреба. За напояване торът се разрежда с вода в съотношение 1:10.

За нормалното развитие и протичането на всички жизнени процеси доматите се нуждаят от балансирано снабдяване с различни микро- и макроелементи. Липсата на хранене води до слаби храсти, малко количество и размер и лоши вкусови характеристики на доматите.

Достатъчното количество азот, осигурен чрез минерални торове, по време на фазата на активен растеж до периода на залагане на съцветието, благоприятства растежа на зелената маса, образуването на здрави стъбла и здрава фотосинтезираща листна маса. В същото време доставката на азот трябва да бъде ограничена, когато растението започне да образува пъпки. В противен случай по храстите ще продължат да растат листа вместо съцветия, от които по-късно ще се появят плодове.

Фосфорът е основният елемент за цъфтящите и плододаващите растения, осигурява оптимален клетъчен обмен. Но дори и през периода на вегетативен растеж, фосфорът е необходим в малки количества, тъй като без него азотът се абсорбира слабо от доматите.

Калият е отговорен за баланса на въглехидратите и смилаемостта на хранителните вещества, а с началото на плододаването помага за пренасочване на въглехидратния поток от листата към зреещите домати. Сярата действа като стабилизатор за протеиновия синтез.

Необходими са много малко мед и бор. Но без първото вещество цветоносите ще спрат да се развиват, а без второто плодовете няма да завържат. В допълнение към тези микроелементи, доматите се нуждаят от цинк, молибден, калций, магнезий, манган и широка гама от други микроелементи.

Поливане на доматите - кога и как се прави

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Кога да засадите боб?

С какви препарати се пръскат овошките след цъфтеж?

Торене на доматите след засаждане - ето как се прави

Как се прави вкореняване на рози в саксия?

Този тор прави картофите по-вкусни

Как се прави вкореняване на рози с банан?

Засаждане на дини през май 2024 - кои са най-добрите дати

Какво се прави с лалетата след цъфтежа?

Торене на чесъна през май за двойно по-богата реколта

Торене с пепел - през пролетта или есента е най-добре да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кога да засадите боб?
Кога да засадите боб?

Бобът неслучайно се нарича месото на здравите хора, тъй като е здравословен, питателен и богат на протеини. Много градинари го отглеждат в градината...