Ето правилният начин за наторяване на най-ранните зеленчуци в градината

13117
Ето правилният начин за наторяване на най-ранните зеленчуци в градината
Снимка: planet_fox / Pixabay

Важно е да знаем какви торове да използваме и как да ги прилагаме. Групите на раннозреещите зеленчуци се характеризират с култури с по-кратък вегетационен период и по-слабо развита коренова система. В тази статия ще разгледаме пет раннозреещи зеленчука и какво трябва да знаете за торовете за вашата градина.

Хитрият градинарски трик с бира, с който да увеличим продукцията двойно

Каква трябва да е торта? 

Както знаете, много е важно почвата да е богата на хранителни вещества. В допълнение към почвата растенията често се нуждаят от допълнителни торове, за да си набавят необходимите им хранителни вещества. Мислете за тора като за хранителна добавка. Ако през миналия сезон сте отглеждали растения, те са взели хранителни вещества от почвата и трябва да бъдат допълнени, преди да можете да отгледате нови растения на тяхно място. 

Единственото нещо, което е по-лошо от почвата с недостиг на хранителни вещества, е прекомерното торене. Растенията използват само хранителните вещества, които са им необходими. Прекомерното торене може да доведе до необичаен растеж и неблагоприятни последици.

Кога трябва да наторявам градината си?

За хранителните култури торовете обикновено се внасят през пролетта и се смесват с почвата преди засаждане. Дори ако вече сте засели семена или сте засадили разсад, разбъркайте добре около растенията гранулиран тор (не течен тор, който може да изгори младите корени). Не е необходимо да навлиза дълбоко в почвата, достатъчни са горните 5-6 см. След това се полива.

Прието е да се полива през пролетта, но разберете, че растенията наистина се нуждаят от това, когато растат най-много.

Направете си сами най-добрата тор за картофи - ключът към берекета

Картофите отдавна са една от основните отглеждани култури у нас. Използването на торове е важно за получаване на висококачествен и висо...

Не забравяйте да проверите дали почвата е алкална или кисела

Торенето е много просто и може да се прави от всеки ентусиаст. Процесът отнема само 20 минути, а резултатите са незабавни, независимо дали почвата е киселинна или алкална. Правилното рН на почвата ще осигури здравословен растеж на растенията и богата реколта.

Можете да направите теста у дома, като използвате сода за хляб, бял оцет, вода, два празни съда и почвена проба. Поставете почвата в контейнерите и добавете ½ чаша оцет. Ако се образуват мехурчета, почвата е алкална. Ако няма реакция, добавете малко количество почва в друг контейнер. Добавете 1/2 чаша вода и 1/2 чаша сода за хляб. Разбъркайте. Ако се образуват мехурчета, почвата е киселинна. Ако нито един от двата теста не реагира, почвата има неутрално рН. Ако почвата е кисела, нанесете вар или дървесна пепел. Ако почвата е алкална, използвайте борови иглички или сяра.

Четирите супер ефективни домашни убийци на досадните листни въшки

Пет бързорастящи зеленчука за всяка зеленчукова градина

Тайната на баба за богата реколта от месести и вкусни домати е в този тор

Опитните градинари разчитат на един бабин трик и благодарение на него винаги прибират богата реколта от сочни и месести домати. Най-до...

Спанакът е студоустойчиво растение, затова е подходящ за отглеждане през зимата. Засейте няколко семена във форма за разсад и ги покрийте с фолио или прозрачно покривало. Когато пространството се запълни, пресадете растенията на интервали от 15 см, за да може да се образуват листата. Откъснете големите листа и оставете да се образуват нови.

Репичките са незаменима част от пролетните салати. Те не изискват много грижи и са студоустойчиви; засаждайте ги на всеки 10-15 дни и ще имате свежи репички.

Марулята е студоустойчива и расте добре в оранжерия или под фолио. Както и при спанака, изрязвайте големите листа, за да стимулирате растежа.

Грах - Тези растения понасят добре ниските температури; покълват при 2-3°C. Кълновете им са идеални за овкусяване на салати. Те са здравословни и богати на хранителни вещества. 

Лук и чесън. Те са лесни за отглеждане и са част от всяка трапезна салата, като ѝ придават вкус и витамини. Използвайте листата по същия начин, както при горните растения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Може ли да се ускори плододаването на младите овощни дървета

Тънкости в борбата с плевелите в зеленчуковата градина

Тънкости за отглеждане на черешово дърво от резник

9 култури, които можете да отглеждате в малка градина

Билки и цветя за вашата майска градина: Сега е моментът да ги засадите

Какви зеленчуци да засадите в градината през МАЙ?

Ето тайната при засаждане на домати, за да имате УСПЕХ

5 техники за супер реколта от малини: ще събирате плодовете в кофи

Кога и как да засадите ЛУК в домашната градина?

Как да подхранваме разсада от домати, пипер и патладжан: Не само с азот, фосфор и калий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com