Как да защитим реколтата от есенната слана?

3101
Как да защитим реколтата от есенната слана?
Снимка: iStock/Guliver

Защитата на културите от есенни слани е от решаващо значение за осигуряването на богата реколта и опазването на усилената работа в градината. Есенните слани могат да бъдат опустошителни за чувствителните растения и да причинят необратими щети.

Ето някои стратегии и съвети, които ще ви помогнат да защитите културите си от есенни слани:

Следете прогнозите за времето

Бъдете бдителни, като следите внимателно прогнозите за времето. Много метеорологични приложения и уебсайтове предоставят предупреждения за слани, които могат да ви помогнат да се подготвите предварително. Знаейки кога се очакват слани, можете да предприемете навременни действия.

Избирайте култури, устойчиви на замръзване

Изборът на устойчиви на студ култури за есенната градина е разумна стратегия. Сортове като зеле, спанак, моркови и някои видове марули са по-устойчиви на ниски температури. Те имат по-големи шансове да оцелеят при неочаквано измръзване.

Как да предпазим овошките от слана и замръзване?

Покрийте културите си

Един от най-ефективните методи за предпазване на културите от измръзване е да ги покриете. Използвайте плат за защита от слана, покривала за редове или дори стари чаршафи, за да предпазите растенията си. Уверете се, че покритията стигат до земята и са закрепени, за да се предотврати проникването на студен въздух.

Използване на студени рамки или оранжерии

Хладилните рамки и оранжериите са отлична инвестиция за удължаване на вегетационния период през есенните месеци. Тези конструкции осигуряват контролирана среда, която може да поддържа растенията топли и без замръзване.

Поливане

Изненадващо, но поливането на културите преди слана може да помогне за тяхната защита. Поливането на почвата около растенията освобождава топлина в околността, което може леко да повиши температурата и да намали риска от поражения от измръзване.

Мулчиране

Мулчирането на градинските лехи може да помогне за регулиране на температурата на почвата и за задържане на топлината. Нанесете слой органичен мулч, например слама или листа, около културите си. Това ще запази почвата по-топла и ще осигури допълнителен изолационен слой.

Засаждане в повдигнати лехи

Повдигнатите градински лехи обикновено остават по-топли от тези на земята. Помислете за засаждане в повдигнати лехи, които могат да осигурят известна защита от измръзване, тъй като позволяват на въздуха да циркулира под растенията.

Изрязване на излишните листа

Подрязването на излишната листна маса и мъртвите листа на растенията може да помогне за подобряване на циркулацията на въздуха. Това намалява вероятността от измръзване на културите и свежда до минимум щетите.

Могат ли картофите да издържат на слана?

Спешни мерки

В случай че сте изненадани от неочаквано измръзване, подгответе няколко спешни мерки. Преносими отоплителни уреди, топлинни лампи или дори коледни лампички с нажежаема жичка могат да се използват за осигуряване на временен източник на топлина за защита на вашите култури.

Преместете растенията в саксии

Ако имате саксийни растения, които са чувствителни към замръзване, помислете дали да не ги преместите на закрито или на защитено място, когато се очаква замръзване. Тази проста стъпка може да предпази градината ви в контейнери от увреждане.

Защитата на посевите от есенни слани изисква планиране, бдителност и малко подготовка. Чрез прилагането на тези стратегии можете да увеличите шансовете си да запазите реколтата си и да се радвате на успешна есенна реколта. Имайте предвид, че всяка култура може да има различна температурна поносимост, затова проучете специфичните нужди на растенията си, за да осигурите тяхната защита.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Поръсете божурите с това, за да цъфтят дълго и пищно

Как да НЕ поливаме доматите в жегата

Торене на краставиците със сода - кога и как се прави

Дървото, което е като магнит за листни въшки - НЕ го засаждайте в градината си

Как и с какво да поливате розите, за да цъфтят цяло лято

Трябва ли да се подрязват розите след първия цъфтеж

Градинар издаде коя е най-добрата защита от листни въшки

Засаждане на тиквички - поръсете почвата с това, за да е богата реколтата

Топ 5 на най-добрите торове за доматите

Как е правилно да се поливат доматите, за да е богата реколтата им

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com