Най-ценните съвети за любители градинари

4720
Най-ценните съвети за любители градинари
Снимка: iStcok

Ако отдавна искате да създадете своя малка градинка с различни цветя, дръвчета и зеленчуци, то със сигурност сте се чудили откъде и как да започнете. Днес по-опитните градинари споделят с вас малки тайни, които всъщност са елементарни за изпълнение, а са в основата на градинарството. Ето и към какво да насочите своите сили при първите стъпки в това приятно занимание с природата:

Започнете с по-малко капризни растения

Не се пускайте веднага “в дълбокото” с избиране на трудни за отглеждане растения, които ще “изяждат” дълги часове от времето ви в грижи за тях. Започнете с по-лесни култури като краставици, тиквички, грах, чушки, репички и др. 

Опитен градинар сподели с какво подхранва доматите, за да са СЛАДКИ

На следващ етап можете да добавите към градината си и домати, но имайте предвид, че отглеждането им е една идея по-трудно. Вместо тях може да изберете и по-малкия им вариант - чери доматките. 

Има някои ароматни билки, които е добре да имаме винаги подръка пресни - те могат да се отглеждат дори в саксии на балкона. Изберете например босилек, мента, магданоз и др.

Ако искате да добавите и малко красота и цвят, цветята като невен, латинка и слънчоглед са чудесен избор, ако сте начинаещ в областта.

Четете етикетите на семената

Цялата информация, която ви е нужна за засаждането и отглеждането на семената, е върху етикета и опаковката. Затова винаги четете и ако не можете да запомните, ги запазете до покълването на вашите растения. 

На етикета има наистина много полезна за всеки млад градинар информация - колко време е необходимо за покълване, кога се поставя разсада за засаждане на открито, през кой сезон зреят и т.н.

Всеки градинар трябва да знае за ползите от тази подправка

Поливате твърде обилно

Може би си мислите, че да имате градина означава постоянно да сте с маркуча в ръка и да харчите тонове литри вода за поливане, но това е заблуда. Най-лесният начин да проверите дали почвата има нужда от поливане отново, е като забиете пръста си в нея. Ако под повърхността усещате влагата, то все още градината ви не е за наваждане. 

Градинарите съветват поливането да се осъществява рано сутринта или късно следобед. Но сутрин водата достига по-лесно до корените на растенията ви, тъй като температурите не са толкова високи и не се изпарява. 

Не забравяйте за торовете

Наторяването на продукцията ви също е важна част, ако искате да се радвате на богата такава. Можете да се поинтересувате кой тор е най-подходящ за вашите култури, но ако пригаждате почвата за дългогодишно отглеждане на различни растения, то смесите на органични торове са най-подходящи за целта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Засаждане на картофи - на каква дълбочина се прави

Отглеждане на краставици в торби - ето как се прави

Засаждане на краставици: Слага ли се пепел в дупката?

Торене на ягодите по време на цъфтеж - кой е най-добритят тор

5 грешки в градинарството, които почти всеки допуска

Какво става с вкуса на босилека, ако отщипем цветовете му

6 задачи в градината, които трябва да свършите преди юни

Дупки в листата на босилека: Причини и решения на проблема

5 бързорастящи междинни култури за вашата зеленчукова градина

5 естествени метода, с които ще се отървете завинаги от охлювите в градината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com