Напръскайте доматите с това и ще са по-сладки от всякога

14312
Напръскайте доматите с това и ще са по-сладки от всякога
Снимка: iStcok

Кисели и безвкусни домати - нито един граднар не иска да прибере такава реколта от градината си. Възможно ли е да се избегне подобен резултат? На помощ идва една чудодейна композиция, използвана от опитните градинари за пръскане на доматените храсти - тя е безвредна и лесна за приготвяне.

Как да подготвим разтвор за сладки домати?

Напълнете една кофа с чиста вода. Добавете в нея следните съставки: 100 гр мая, 4 супени лъжици гранулирана захар и 4 таблетки глицин. Съдържанието трябва да се смеси старателно. Пръскането с разтвора трябва да се извърши, когато плодовете на доматените храсти са все още зелени или току-що са започнали да почервеняват.Препоръчително е процедурата да се извършва сутрин.

НЕ правете тези фатални грешки - те съсипват реколтата на доматите

Ако периодът е дъждовен, тогава пръскането трябва да се отложи за по-късна дата. Достатъчно е да се извърат 3 пръскания с този разтвор. Тази обработка гарантира по-сладки плодове. Също така доматите трябва да се третират срещу вредители.

Едно от най-популярните народни средства за борба с болестите по тях е суроватката. Тя трябва да се използва от началото на цъфтежа, а не по време на периода на растеж. Суроватката значително намалява развитието на късна болест преди проливни дъждове. Млечнокиселите бактерии повишават имунитета на растенията, а филмът, образуван върху листата след третиране, предпазва добре от болести. За да бъде течността максимално полезна, трябва да пръскате поне веднъж седмично и да подновявате третирането след всеки дъжд. Напръскайте с чиста суроватка или разреден с вода наполовина.

Йодът е едно от най-достъпните лекарства, използвани за болести по растенията. Третирането на доматите с него помага не само за предотвратяване, но и за намаляване на развитието на късна болест и други гъбички. Концентрацията на йод трябва да се избира внимателно, за да не се изгорят листата, обикновено са достатъчни 5 капки йод на 1 литър разтвор. Често йодът се разтваря не във вода, а в суроватка или мляко. Приготвеният по този метод йоден разтвор може да се използва в чиста форма или разреден с вода (1:1 или 1:9 литра вода).

Доматите може да се пръскат със запарка от пепел (1 буркан пепел на 10 литра вода, оставете за 24 часа, като разбърквате от време на време). Пръскайте веднъж седмично с този разтвор.

Третиране с разтвор на чесън - 200 гр чесън се залива с 10 литра вода, оставят се 5-6 дни). Доматените храсти се пръскат веднъж или два пъти седмично с приготвения чеснов разтвор. 

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com