Отглеждането на мащерка е задължително за всеки градинар

36919
Отглеждането на мащерка е задължително за всеки градинар
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com

Мащерката се засажда на слънчеви или малко засенчени места, тъй като на сянка издънките му рязко се разхлабват и „се разпадат“. Растението предпочита леки, добре дренирани почви с неутрална киселинност. Когато подготвяте място за засаждане на тежки почви, се препоръчва да добавите пясък при копаене, за да подобрите водопропускливост. Освен това мястото, където расте мащерката, трябва да бъде защитено от течение.

Грижа за мащерката в градината

Поливане

Още: Подправки в саксия: Ето кои можем да си отгледаме сами у дома

Мащерката е устойчива на суша и не толерира преполиване - това води до увреждане и гниене на кореновата система. Умереното поливане се извършва само в много сухи периоди, както и при суха пролет през периода на активен вегетационен период и подготовка за цъфтеж. За да се избегне стагнация в дъждовни дни, почвата около растението се мулчира с фин чакъл.

Поливане на мащерка в саксия

В природата мащерката расте на каменисти и бедни песъчливи почви, така че при отглеждане в градината също не изисква интензивно торене. Когато подготвяте почвата преди засаждане, можете да добавите хумус - това ще осигури достатъчно хранене на растението за целия вегетационен период. През следващите години торенето се извършва в края на пролетта или началото на лятото, като се използва всеки течен минерален тор.

Подрязване на мащерката

Още: Коя билка помага като никоя друга за борбата със силната кашлица?

Първото подрязване се извършва през пролетта, като се съкращават развиващите се издънки - това стимулира разклоняването и помага на храста да се образува буйна и гъста листна мащерка. След цъфтежа отстранете изсъхналите съцветия. Издънката се отрязва до вдървесинената част, която е 2/3 от общата дължина на стъблото. Подрязването ви позволява да поддържате формата на растението и да направите храста гъст.

Размножаване на мащерката

Мащерката се размножава чрез семена, резници и разделяне на храста. В допълнение, растението може да се размножава добре чрез самозасяване, така че с течение на времето ще е необходимо да се ограничи зоната на растежа му.

Малките семена от мащерка покълват в рамките на един месец, така че преди директна сеитба в земята площта трябва да бъде напълно почистена от плевели. След поникването разсадът се развива доста бавно и изисква своевременно плевене. Ето защо, когато се размножава от семена, първо е по-добре да се отглеждат разсад в контейнери.

Още: Чай от мащерка - 8 неща, които ще се случат с тялото ви, ако го пиете всеки ден

В началото на март семената се засяват в кутия с почвена смес (торф и пясък в равни пропорции) и се покриват със стъкло, докато се появят разсад. Порасналите разсад се засаждат в земята в края на май - началото на юни.

Резници от мащерка

През лятото мащерката се размножава добре от зелени резници. Преди да започне цъфтежът, върховете на стъблата с дължина 8-10 см се отрязват, засаждат се в речен пясък и се покриват с филм. През деня резниците се пръскат няколко пъти с пулверизатор. Корените се появяват след 15-20 дни, а след месец готовите разсади могат да бъдат засадени на постоянно място.

Размножаване на мащерка чрез разделяне на храста

Още: Билката, която успокоява и ни пълни с енергия

При размножаване чрез разделяне храстът се изкопава и се пречупва в основата, след което малките коренчета се разплитат внимателно. Получените резници се засаждат на ново място и за по-добро вкореняване могат да бъдат покрити за една седмица с капачка от стъклен буркан или нарязана пластмасова бутилка.

През първата година след засаждането мащерката трябва редовно да се плеви, разхлабва и мулчира, за да се предотврати застояването на водата - корените на младите растения са особено чувствителни към пренасищане на почвата с влага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Този лек ще спаси цялата реколта от листни въшки

Цветята, които цъфтят най-дълго - всеки трябва да ги има в градината си

Растенията, които растат най-добре до туя

Как да се отървете от колорадския бръмбар с олио - метод, който работи

Лунен календар за юни 2024 - какво и кога да засадите

Как да НЕ поливате картофите

Тайният тор на баба, с който божурите цъфтят с месеци

Засадете това растение между лехите и вредителите ще подминават градината ви

Кога е необходимо да се направи ръчно опрашване на доматите?

5 прости съвета за богата реколта от горски плодове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com