За садене на краставици - кога е най-подходящото време

20114
За садене на краставици - кога е най-подходящото време
Снимка: iStock

Засаждането на краставици е ключов момент за успешното им отглеждане и постигане на изобилни реколти. Времето за садене зависи от множество фактори, като климатични условия, регион и метод на отглеждане. В тази статия ще разгледаме най-подходящите периоди и методи за садене на краставици, които гарантират успешно развитие и богат добив.

Отглеждане на открито

Засаждането на семена на краставици на открито изисква внимание към температурите на почвата. Когато те достигнат 13–15 °C, можем спокойно да засадим семената. Този период обичайно настъпва през втората половина на април и продължава до края на май, като в някои райони е възможно засаждането да продължи и в началото на юни. Вниманието към температурите на почвата е от съществено значение, тъй като ранното засаждане може да доведе до проблеми с оцеляването в студена почва.

Засяване на краставици от семена: Ето как

Отглеждане в оранжерия

Ако изберем да отглеждаме краставици в оранжерия, сеитбата може да започне три до четири седмици преди засаждането на открито. Най-подходящият период за този метод е в края на март или началото на април. За по-бързо развитие и ранно съзряване на плодовете, можем да използваме гореща вода за залесяване на почвата, покриване с филм и инсталиране на отоплителен уред в оранжерията за поддържане на топлината през нощта.

краставици

Засаждане на разсада

За успешно засаждане на разсада в градината, растенията трябва да бъдат на възраст не повече от 30 дни. Този период е критичен, тъй като вероятността за успешно оцеляване намалява с повече от 50%, ако растенията са по-стари. Идеалният интервал за засаждане на разсада от краставици е между 18 и 25 дни, а оптималният период за засаждане в градината е началото на май. В зависимост от региона, този процес може да започне през средата на април или дори през май, в зависимост от климатичните условия.

Кои са най-добрите дни за засаждане на краставици през май

Късна реколта

Ако желаете да постигнете късна реколта от краставици, засаждането може да се извърши през юни-юли. Този период предоставя възможност за разнообразие в добива и удължава времето, в което можете да се наслаждаване на вкусни и свежи краставици.

Подходящия момент е ключов при засаждането на краставици, тъй като той влияе директно на тяхното развитие и добив. Следвайки определените срокове и методи за асаждене, градинарите могат да се насладят на изобилни реколти и вкусни плодове през целия сезон. Важно е да се има предвид, че различните региони могат да изискват различни подходи, и затова винаги е добре да се консултираме с местни експерти и да следим климатичните условия за най-добри резултати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави засаждане на малини от пръчки?

Пет пъти мисли, един път сади: Едни от най-трудните за отглеждане растения

Това са най-подходящите малки овощни дръвчета за вашата градина

Ето как да засадите семена от моркови за страхотен старт

Наторяване на боровинкови храсти: Ето какво трябва да знаете

Какви са подходящите температури за засяване на домати?

Ето как да ограничите разпространението на плевели в градина

Основни съвети при засяване на моркови в домашната градина

Още имаме време: Ето как да засадим лалета през април

Защо перата на чесъна пожълтяват и как да го подхраните, за да спасите растението

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com