Засаждане на лалета: Добрите градинари споделят опит

5084
Засаждане на лалета: Добрите градинари споделят опит
Снимка: iStock

Лалетата обикновено започват да излизат от земята в края на зимата или началото на пролетта и са едни от най-обичаните и красиви цветя. Те са доста студоустойчиви. Ако ниските зимни температури се върнат, това обаче може да забави растежа. Снегът е полезен в този случай, тъй като може да изолира листата от силен студ.

Лалетата харесват пълно слънце – 6-8 часа слънчеви лъчи, или следобедно слънце в студените райони. А в по-топлите райони заложете на сенчесто място или място само с утринно слънце, тъй като лалетата не обичат много топлина.

Почвата трябва да е добре дренираща, неутрална до леко кисела, плодородна и суха или песъчлива. Не трябва почвата да е влажна. Високите сортове трябва да бъдат защитени от силни ветрове.

Божури - красиво допълнение към градината

Кога да засаждате лалета?

Засадете луковици на лалета през есента, 6 до 8 седмици преди да се очаква силна, замръзваща слана. Луковиците се нуждаят от време, за да се утвърдят. Твърде ранното засаждане води до проблеми с болестите. Когато нощните температури са 9-10 градуса е добро правило за засаждане на луковици.

В по-студен северен климат засадете през септември или октомври. В по-топъл климат засадете луковици през декември. В южен климат с мека зима засадете луковици в края на ноември или декември.

Кога да засадите слънчоглед?

Как да засадите лалета?

Луковиците на лалетата трябва да се засадят на 15-20 см. Изкопайте дупка, по-дълбока, за да разхлабите почвата и да позволите дренаж.

Поставете луковицата на разстояние от 10-15 см една от друга. Поставете я с острия край нагоре. Покрийте с почва и я притиснете здраво. Поливайте луковиците веднага след засаждането. Въпреки че не могат да понасят влага, луковиците се нуждаят от вода, за да предизвикат растеж.

Луковиците са собствена цялостна система за съхранение и съдържат всички необходими хранителни вещества за една година. Но ако искате да ги отглеждате като многогодишни цветя, добавете им балансирана тор през есента.

Поставете зелен лист или други бодливи листа в дупките за засаждане, ако имате проблем с къртици или мишки. Ако проблемите са сериозни, има и крайна мярка - засаждане на луковици в заровени телени клетки.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Поливане на ягодите - как е правилно да се прави

Къде е най-добре да се засадят краставиците?

Засаждане на тиква - кога е най-добре да се прави

Защо марулята горчи - ето къде грешат градинарите

От кои растения кърлежите пълзят надалеч

С какво е подходящо да подсилим разсад домати?

Научете този хитър способ за вкореняване на рози във вестник!

Как се прави размножаване на дафинов лист?

Засейте копъра по този начин, ако искате да поникне по-бързо

Торете чесъна така, за да е богата реколтата му

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com