Русенецът Петър Ванев разказа как е минал 3500 км. за 109 дни

4108
Русенецът Петър Ванев разказа как е минал 3500 км. за 109 дни
Снимка: Личен архив

Русенският пътешественик Петър Ванев се завърна от последната си експедиция по известната Апалачка пътека през едноименните планини в САЩ. На пресконференция той сподели своите преживявания по трудния и дълъг път през пустошта. Експедицията му се осъществи с подкрепата на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“, Сдружение „Поломие“ и спонсори.

Русенецът набелязва този маршрут, вдъхновен от книгата „Моето приключение в Дивото“ на Черил Стрейд. Сега смята да напише книга за своите преживявания.

31-годишният Петър Ванев е възпитаник на ПМГ „Баба Тонка“ в Русе и е работил в хотелиерския бизнес в Англия. Той е и първият българин, който прекосява Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка - екстремен маршрут от границата на Мексико до границата на Канада с дължина 4240 км. Трасето е известно като един от най-трудните пешеходни преходи в Новия свят. Той преминава през западната част на континента от юг на север, през пустинята Мохаве, снежните планини на Сиера Невада, Южните Каскади, вековните гори и вулканите на Орегон, до дефилето на река Колумбия и Северните Каскади на Вашингтон.

Приказна история - за пловдивчанина, живеещ за да пътешества в планините

Срещаме Ви с млад мъж от Пловдив, който се е отдал почти изцяло на пътешествия из български и чуждестранни планини. 29-годишният Вениам...

Петър Ванев предприе новата си експедиция на 29 май 2018 г., а самият преход стартира на 1 юни. Началната му точка е планината Спрингър, а крайната - връх Бакстър в планината Катадин, която достига на рождения си ден -16 септември. За 109 дни, само с един чифт обувки изминава 3500 км, като преминава през 14 щата по източното крайбрежие на САЩ, покорявайки 92 значителни планински върха. Преходът му е съпроводен от чести валежи, тропически бури и монотонност, което е изпитание за неговата психическа устойчивост. „През цялото време ме крепеше мисълта за хората, които ме чакат в България и вярват в мен“, отбеляза Петър Ванев.

Ванев сподели, че вдъхновяваща за него е срещата му с 87-годишният Папи, който се опитва да постави рекорд като най-възрастният човек изминал този преход. „Разбрах, че опитът му е неуспешен, но въпреки това той може да е пример за много поколения“, каза пътешественикът. 

Основната цел на Петър Ванев е да покори т.нар. Тройна Корона на САЩ, в която влизат Тихоокеанският хребетен път, Апалачката пътека и Континенталният преход. За да осъществи изцяло мечтата си, пътешественикът се е прицелил в третата цел - Континенталният преход, който смята да измине през следващата година. „Целта ми е да дам възможност на хората да видят малко познати места през моите очи и да ги накарам да повярват в силата на човешкия дух“, сподели Петър Ванев.

Постижението му даде основание на Сдружение „Поломие“ да го предложи за едно от Лицата на Русе.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com