Световна титла за Антоанета Стефанова

13103
Световна титла за Антоанета Стефанова

Примата на родния шах Антоанета Стефанова отново спечели световна титла. След златния  трофей в класическия шах през 2004 г. Ети беше коронясана в първенството по бърз шах за жени в Батуми (Груз), предаде Стандарт нюз.

На Мондиала участва елитът на древната игра. 27 от шахматистките са в топ 50. Сред тях 5 световни и 7 европейски шампионки. Стефанова стартира в турнира като едва осма по рейтинг, но показа най-здрава психика и бърза мисъл. Тя завърши с 6 победи и 5 равенства. В 6-и кръг срещу Джао Сюе (Кит) и в 9-и с Катерина Лахно (Укр) от лоши позиции Антоанета успя да матира съперничките си.

Шампионатът е с награден фонд от 100 000 долара. За златото си Ети ще вземе определените $12 000. Днес програмата в Батуми продължава със световното по блиц за жени, като за два дни ще се проведат 15 кръга. В Грузия Ети замина сама, без треньор.

Иван Чепаринов изпусна шанса да защити първото място от миналата година на международния турнир в Албена. Нашият гросмайстор завърши втори в черноморския курорт. Той направи реми с черните фигури срещу Тигран Петросян (Арм) в партия от последния кръг и събра актив от 7,0 т. Шампион стана поставеният под номер 1 с най-високо ЕЛО от 2697 Владимир Акопян (Арм). За титлата арменецът заслужи 6 хиляди евро. За Чепаринов останаха 4 хиляди евро, а третият Петросян, който също събра 7,0 точки, взе 2 хиляди.

Редактор: Сияна Любомирова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини