Възстановяват паметника на Цар Борис III в град Попово

4814
Възстановяват паметника на Цар Борис III в град Попово

Паметникът на Цар Борис III в град Попово ще бъде възстановен. Откриването е на 2 октомври 2017 г. от 17.30 ч. на пл. “Трети март”. Идеята е да се "върне" на мястото си в градския парк по случай 80-тата годишнина от Царските маневри край Попово.

Създаден е Инициативен комитет, който работи за възстановяването на историческата справедливост. Има и решение на Общинския съвет в град Попово. Монументът ще припомня и важни събития за региона и за българската история - т.нар. Големи царските маневри от септември 1937 г. край Попово.

Осмокласничка нападна учителка в час заради отнет телефон

14-годишна осмокласничка e нападнала своя учителка в час в Попово. Причината е, че момичето си играело с телефон, а преподавателката му...

През 1937 г. българското правителство и Цар Борис III пренебрегват разпоредбите на Ньойския договор, който забранява страната ни да поддържа редовна армия и започва превъоръжаване.

Взема се решение за осъществяване на първите оперативни учения на българската войска след края на Първата световна война, които се провеждат край Попово и остават в историята като Големите царски маневри. Маневрите са проведени в землищата на селата Ковачевец и Паламарца.

Държавата влага много средства в различни обекти в Поповска околия. По това време е изградена сградата на ЖП-гарата и Поповската гимназия, павира се центърът и се електрифицира градът, строят се пътища в посока Ковачевец, изграден е масивен мост край село Иванча, по който да премине тежката военна техника. Всичко това е свързано с личното благоволение на Цар Борис III и затова поповската общественост не крие любовта и благодарността си към него.

След смъртта на Цар Борис III Общинският съвет в Попово решава в знак на признателност да бъде издигнат негов бюст-паметник в центъра на града. Той е монтиран през 1943 г., но е съществувал твърде кратко време - до февруари 1945 г.После бюстът е демонтиран, изчезва и до днес не се знае къде е, а на негово място, върху същия постамент, е поставен бюст на родената в Попово Мара Тасева.

Конфликт след алкохолен запой доведе до убийство в Попово

Окръжната прокуратура в Търговище задържа за срок до 72 часа 42-годишния Никола Хр., който е обвиняем за убийството на 69-годишния А. А...

Идеята за възстановяването на паметника не е от днес. През 1992 г. темата е повдигната, но тогава не намира реализация. Кметът на Попово Людмил Веселинов и секретарят на общината Владимир Иванов, заедно с представители на Инициативния комитет на среща с Цар Симеон II го помолиха да им предостави копие на бюста на първия паметник на баща му в град Попово, който е бил изработен от скулптора Кирил Тодоров.

Възстановеният бюст-паметник е дело на реставратора на Двореца “Врана” Николай Чергаров и екип. Адвокат Маргарит Мицев, член на Инициативния комитет, поема разходите по изработката на паметника, а общинското ръководство се ангажира с градоустройствения план и монтажа. Това е единственият паметник на Цар Борис III в България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Малчугани изработиха 250 мартеници, даряват ги на украински деца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини