Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ивайловград почете с венци и цветя Деня на Европа

09 май 2018, 17:25 часа • 1792 прочитания

Ивайловград почете 9 май - Ден на Европа и Ден на победата, с венци и цветя пред паметника на загиналите 26 ивайловградчани през Втората световна война, а ученици от СУ „Христо Ботев” Ивайловград отдадоха своята почит с рецитал, посветен на 9 май, съобщиха от Общината.

В своето обръщение към гражданите на Ивайловград, директорът на Общински исторически музей, г-жа Величка Чорбаджиева припомни историята на празника - 9 май и събитията, които са се случили на този ден преди 73 години.

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Тази година се навършват 73 години от края на Втората световна война и 68 години от декларацията на Робер Шуман.

Денят на Европа се отбелязва на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., само 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти.

"Декларацията на Шуман" е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

„9 май е празник, който напомня за тежкото минало, за милионите жертви във Втората Световна война. Тази дата носи значими послания – тя е ден на преклонение и почит, символ на единство, мир и просперитет.Паметните дати като днешната са повод да отдадем заслужената почит на загиналите , които отдадоха живота си за свободата на Европа. За да можем с гордост, днес, да се наречем европейци!” – каза кметът на Община Ивайловград, г-жа Диана Овчарова, в своето слово.

Пред паметника на загиналите ивайловградчани във Втората световна война, венци и цветя в знак на признателност поднесоха : Община Ивайловград, Общински Съвет – Ивайловград, Общинско предприятие „Спектър”, Общинско предприятие „Общинско горско”, НЧ „Пробуда – 1914”, Общински исторически музей – Ивайловград, СУ „Христо Ботев” – Ивайловград, Детска градина „Ивайловград”, Дирекция „Социално подпомагане” – Ивайловград, Районно управление полиция – Ивайловград, Пенсионерски клуб „Дълголетие”, Пенсионерки клуб „Щит и меч”, Пенсионерски клуб „Дружба” , Общинско дружество на хората с увреждания – Ивайловград, Общински Съвет на БСП и групата съветници.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес