Как да се справим с преяждането

6231
Как да се справим с преяждането
Снимка: iStock/Guliver

Всеки има такива дни. Голяма чиния спагети, после шоколад и чипс на дивана. Разбира се, човек може да си позволи това удоволствие. Но обръщали ли сте внимание при какви ситуации ви се случва да преяждате?

Ако го правите често, вероятно е свързано с емоционалното ви състояние. То ще ви подтиква към храни с много захар, сол или мазнини, което не е никак здравословно. За щастие има методи, чрез които можете да се отървете от този проблем. Важното е да не се подлагате на допълнителен стрес. Ето 7 начина да се справите с преяждането:

8 трика, с които да спреш да преяждаш

Когато сме под стрес, сме склонни да похапваме много повече от нужното. Понякога го правим и защото ни е скучно или пък поради наличиет...

Пауза пред хладилника

Когато имате порив да отидете до хладилника, спрете за малко. Погледнете дълбоко в себе си и опитайте да анализирате дали гладът ви е физически или психически. Ако е второто, помислете какви ще са последствията и какви ще са плюсовете, ако не отворите хладилника. Подобни прекъсвания за размисъл върху действията ни могат да ни помогнат да се храним по-осъзнато, а не да се водим от чувствата си.

Дневник на храненето

Записването на храненията в тетрадка ще ви помогне да анализирате хранителните си навици. Ще разпознаете какво отключва поривите ви за допълнително посягане към хладилника. Записвайте кога, колко и каква храна консумирате. Как се чувствате преди и след това.

Без стрес

Защо ядем толкова много и как да се справим с проблема?

Преяждането е не по-малко лош навик от злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Апатия, хронична умора, заболявания на вътрешните орга...

За да избегнете бързите хранения на пълен стомах, можете целенасочено да атакувате стреса. Опитайте с медитация, ежедневни разходки на чист въздух, йога или друг вид спорт.

Споделяне

Преработвайте чувствата си не чрез ядене, а чрез своите близки и приятели. Понякога взаимното споделяне на страхове и проблеми, може да направи чудеса за душата.

Без шкаф с лакомства

Забравете за шкафа в лакомства, който най-вероятно сте обособили, за да пестите време при пазаруване. Но той също така ви позволява да посягате към сладко по всяко време и даже да изядете всички налични шоколади наведнъж.

5 прости съвета, с които да сложим край на преяждането

Тялото на всеки човек се нуждае от малко количество храна, за да се засити и да функционира нормално. Навикът да се похапват често и мн...

Реалистични очаквания

Проявете търпение към самите себе си и не позволявайте на залитането към старите навици да ви демотивира. Имате нужда от време и спокойствие, за да се отървете от тях.

Професионална помощ

Не се колебайте да потърсите професионална помощ, ако не се справяте сами. Психологът ще ви помогне по-лесно да откриете причините за преяждането и да ги зачеркнете от живота си.

Още факти за преяждането:

  • Съсредоточаването на вниманието по време на хранене помага в борбата с преяждането, като ни кара да опознаем как функционират навиците ни;
  • Когато храненето е на емоционална основа, поривите ни към преяждане са свързани с душевния ни свят и нямат нищо общо с нуждата на тялото от храна;
  • Преяждането може да се дължи на конфликти в семейството или проблеми в работата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com