Какво се случва, ако ползвате смартфона си прекалено често

3595
Какво се случва, ако ползвате смартфона си прекалено често
Снимка: iStock/Guliver

Не е нужно да гледаме статистиката колко често използваме смартфоните си. Достатъчно е да се огледаме наоколо – навсякъде виждаме хора, вперили поглед в телефоните си, проверяват новини, пишат съобщения, споделят постове и очакват харесвания и коментари в социалните медии. Ето какво се случва с тялото ви, ако сте пристрастени към любимите си устройства:

1. Депресирате се

Как смартфонът влияе върху съня ни

Не трябва да използвате приспособления и да проверявате електронната си поща час-два преди лягане, за да не възбудите нервната система ...

Ако сте отдадени на телефона си, това неизменно се отразява на взаимоотношенията ви с останалите. Проучване на Корейския университет в Сеул изследва млади хора с диагноза „пристрастеност към телефона“ и при всички се наблюдават високи нива на депресия.

2. Губите енергия

Хора, които прекарват много време на телефона си, имат по-високи нива на гама-аминобутирова киселина, която е главен „виновник“ за състояния от безпокойство до сънливост.

3. Сънят ви не е пълноценен

Ако ви се случва да се въртите в леглото през нощта, помислете за пристрастеността си към смартфона. Колкото по-дълго време му посвещавате, толкова по-малко пълноценен ще е сънят ви.

4. Зрението ви се влошава

Електронните устройства излъчват синя светлина. Тя има най-къса дължина на вълната и произвежда по-голямо количество енергия. Окото на човека не е привикнало да възприема мощния приток на синя светлина, поради което вредите са по-големи, когато излагането на тази светлина става твърде често. Преминавайки през роговицата и лещата, преди да стигне до ретината, тя влияе неблагоприятно на зрението. Води да сърбеж, зачервяване на очите, замъглено зрение, главоболие.

5. Схваща ви се вратът

Правите голяма ГРЕШКА, ако зареждате телефона в спалнята

Зареждането на телефон или таблет в спалнята може да доведе до напълняване, показва ново изследване, цитирано от "Дейли мейл". Светлин...

Не правите нищо цял ден, само седите на дивана и „цъкате“ на телефона. Как очаквате да се чувствате? Сигурно усещате схващане на врата? Ако непрестанно сте на телефона, рискувате да изпитвате схващане на врата и раменете.

6. По-често ще страдате от главоболие

Зависимостта ви от смартфона е главоболие, в буквалния и в преносния смисъл. Проучване, публикувано в Scientific Reports показва, че хора, които ползват смартфони, страдат 38% повече от главоболие в сравнение с тези, които нямат такива.

7. Рискувате да се заразите от инфекции

Дори да миете ръцете си по няколко пъти на ден, винаги има риск да се заразите заради микробите, които се струпват на телефона ви. Ако ползвате често смартфона си, почиствайте екрана редовно.

8. Рискувате да предизвикате катастрофа

Много хора твърдят, че могат да шофират спокойно, докато говорят по телефона. Със сигурност се лъжат. Докато разговаряте, концентрацията в пътя ви намалява и вероятността да предизвикате катастрофа е огромна. Състоянието ви е подобно на приемане на алкохол и намалява мозъчната активност в теменните лобове /които контролират шофирането/.

Много хора НЕ изключват телефоните си в тези ситуации, А ТРЯБВА

Смартфоните не трябва да се включват на бензиностанциите или където има предупредителни знаци за това. Например в медицински клиники мо...

9. Страдате от безпокойство

Телефонът е свързан с непрестанно получаване на информация: новини, известия, очакване на отговор на съобщение, следене на коментари и харесвания на постове. Всичко това разсейва вниманието ви и ви кара да сте в постоянно очакване. Забавянето на съобщения, коментари /или негативни такива/ води до състояния на стрес и тревожност.

10. Отдалечавате се от реалността

Замислете се кои са най-силните ви вълнения и емоции? Ако сте пристрастени към смартфона и сте искрени със себе си, отговорът ще бъде: „Когато получавам известия, харесвания, поощрения на постове, снимки, коментари в социалните мрежи.“ Това само доказва колко сте се отдалечили от реалния живот. Оценката и харесванията, които получавате там, не са реални. Същото важи и за обидите, нехаресванията, игнорирането.

Колкото повече намалите времето, което посвещавате на смартфона си, толкова по-добро ще направите за себе си: за здравето, спокойствието и емоционалния баланс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com