Какво се случва с тялото ни, ако станем вегани

3988
Какво се случва с тялото ни, ако станем вегани
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес все повече хора стават вегани. Това променя не само тялото ви, но има и положително влияние върху планетата. Ето някои от положителните и отрицателни страни, които се случват с вас, след като престанете да приемате месо и всякаква животинска храна.

1. Ще спите по-добре

Това е, защото веганите приемат повече храна богата на фибри и по-малко обработени мазнини. Растителната диета води до консумиране на повече сложни въглехидрати, които стимулират отделянето на серотонин, който ни помага да спим пълноценно. Храни, богати на скорбяла, като ориз и картофи, са полезни за по-добър сън.

2. Ще свалите килограми

Опасно ли е да храним децата си вегански?

Множество хора се хранят вегетариански или дори вегански. Но имат ли право да хранят и децата си по този начин – дали това не е в...

Спирането на месо и животинска храна води и до отслабване, защото приемате по-малко протеини, холестерол и обработени мазнини.

3. Хормонален дисбаланс

Макар соята да е добър заместител на храната, приемането й в големи количества има негативен ефект върху тялото. Прекаляване с консумацията на соя нарушава дейността на щитовидната жлеза, която отговаря за баланса и контрола на хормоните. Това може да доведе до дисбаланс, затова е по-добре да намерите други заместители на месото.

4. Намалявате риска от схващане в ставите

Храни като масло, сирене и бургери причиняват схващане в ставите поради повишено съдържание на обработени мазнини. При растителна диета този риск намалява, защото няма да приемате толкова обработени мазнини и ще консумирате повече растителна храна, която успешно помага при всякакви възпаления.

Диета за дълголетие - кои продукти трябва да присъстват

Резултати от проучване на Американската кардиологична асоциация Circulation показват, че най-добрият режим за хранене, който спомага да...

5. Променя се вкуса към храната

Преминаването към диета без джънк фуд и животински продукти, които са богати на сол, мазнини и захар, влияе върху вкусовите ви рецептори. Чувствителността на вкусовите рецептори се променя, започвате да харесвате храни, които никога досега не сте обичали.

6. Подувате се по-често

Консумацията на много зеленчуци, сред които карфиол, броколи и зеле, води до повишаване количеството на газове в стомаха. Усещате подуване, а тялото ви не може да обработи всички фибри. Препоръчва се да пиете много вода, за да подпомогнете храносмилателната си система.

7. Кожата ви се изчиства

8 навика, които ви пречат да отслабнете

Ако искате да започнете да водите здравословен начин на живот, не бързайте да го правите преди да се запознаете с някои подробности. Д...

Храната има пряко влияние върху нашата кожа. Растителната диета изчиства кожата от акне и подобрява цялостното състояние на кожата. Със спирането на млечни продукти и приемането на храни, богати на естествени оксиданти, правите голяма услуга на кожата си. Месото действа неблагоприятно на кожата поради високото съдържание на хормони и стероиди.

8. Имате повече енергия

Веганската диета подобрява енергийните ви нива. Тялото ви обработва по-лесно растителната храна и не се претоварва. Когато натоварвате храносмилателната система, се чувствате уморени и с намален прилив на енергия. Следването на веганска диета подобрява енергийните ви нива, което ви прави по-продуктивни през целия ден.

9. Костите ви стават по-чупливи

Веганската диета води до намаляване нивата на калций и витамин D. Това води до повишаване риска от остеопороза, защото плътността на костите ви е по-ниска и има по-голяма вероятност от наранявания. Отчасти това е защото веганите имат по-нисък Индекс на телесната маса и по-често страдат от фрактури на краката, бедрата и гръбнака.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли чаша топла вода сутрин да предотврати хроничен запек?

Какво ще се случи с тялото ви, ако пиете редовно жасминов чай?

Колко зеленчуци трябва да се ядат на ден

5 подправки, които трябва да сложите в кафето за плосък корем

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com