2% от семействата замразяват стволови клетки

35242
2% от семействата замразяват стволови клетки
Снимка: БГНЕС

Около 2 % от семействата, очакващи бебе, прибягват до семейно съхранение на стволови клетки. Това заяви д-р Асен Пачеджиев, изпълнителен директор на тъканна банка Cryo-Save България АД, съобщи БГНЕС.

През 2013 година в България около 1 700 български двойки очакващи бебе са решили да съхраняват стволови клетки, изолирани от пъпната връв на своето бебе и на практика при 1700 раждания са били взети такива проби.

Подобна услуга се предлага в България от около 10 години. В България за 10 години имаме над 10 000 български двойки, които са решили да съхранят биологична проба от стволови клетки от умбиликална кръв за евентуални нужди на тяхното дете или семейни нужди.

За тези 10 години няма някакъв кардинален, разтърсващ пробив в медицината, базиращ се на приложението на стволови клетки, но за този период се натрупаха значителен брой доказателства от клинични проучвания, които сочат натам, че вероятно стволовите клетки ще бъдат повод за следващата революция в медицината, коментира още д-р Пачеджиев.

Един от най-обещаващите болестни състояние за лечение със стволови клетки са заболявания като детска церебрална парализа, различни видове неврологични дефицити като например загуба на слуха, проблеми със зрението, забавено интелектуално развитие, различни състояния, при които се предполага наличие на родова травма. Стволовите клетки се оказват обещаващ метод за коригиране на тези смущения в ранна детска възраст, добави той.

Ръководената от него банка имаме над 3500 съхранени проби, а сред клиентите й има над 330 семейства на медици За съжаление услугите не са особено достъпни за средностатистическия българин и се надявам, че с времето това ще се промени и ще стане, както в други държави, призна д-р Пачеджиев.

В световен мащаб компанията съхранява над 250 000 проби от над 70 държави от почти всички континенти, имаме около 20 върнати използвани проби, една от тях е използвана в България през 2008 година. Много от тези проби в момента се използват или са били използвани в рамките на контролирани клинични проучвания. Пробата в България е използвана извън клинично проучване по механизма на тъй нареченото болнично изключение за пациент в терминално състояние с раково заболяване. В пробата се съдържаха достатъчно количество живи стволови клетки, но индикацията не беше подходяща и пациентът загина, уточни той.

От фирмата връчиха днес ваучер за съхранение на стволови клетки на победителката в игра за най-усмихната бъдеща майка на портал "Мама, татко и аз". Играта беше организирана преди Коледа на интернет страницата на портала. Измежду 50 снимки на бъдещи щастливи майки с най-много харесвания на томболен принцип бе избрана победителката Теди Владимирова от София. Наградата, която тя получи днес е безплатно съхранение на стволови клетки от умбиликална кръв, за срок от 20 години, на стойност от 4 400 лева. Стволовите клетки ще бъдат изолирани от пъпната връв на бебето при раждането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване