Вземете си витамин У: Защо удоволствието е важно, когато става дума за това какво ядете?

8588
Вземете си витамин У: Защо удоволствието е важно, когато става дума за това какво ядете?
Снимка: iStock

Лесно е да се разбере защо: хората са устроени да извличат удоволствие от храната. Всъщност за мнозина храненето се нарежда сред най-големите удоволствия в живота!

Освен че превръща времето за хранене в приятно изживяване, удоволствието от храната носи и значителни ползи за здравето. Вкусването на храна подпомага храносмилането, може да помогне за подобряване на връзката ви с храната, може да помогне за преодоляване на нередовното хранене и много други.

Психологията зад храненето за удоволствие

Години наред изследователите изучават науката зад яденето за удоволствие. Техните открития са интригуващи и до голяма степен обнадеждаващи.

Физиологично, удоволствието, което хората изпитват от храната, се случва както в устата, така и в мозъка ни.

Удоволствието от всякакъв вид, включително удоволствието от храната, води до освобождаване на допамин в мозъка.

Допаминът често се нарича „хормонът на добро усещане, защото активира пътищата за възнаграждение в мозъка, което помага за насърчаване на щастието, спокойствието, мотивацията и фокуса.

Всъщност някои по-стари изследвания от 2011 г. показват, че хората със затлъстяване може да имат нарушена чувствителност към допамин, което ги кара да преяждат, за да постигнат адекватно удоволствие от храната.

Когато обаче мозъчната химия работи правилно, нашето удоволствие от храната може да доведе до физически ползи.

Когато се наслаждаваме на храната, която ядем, и стимулираме допамина, ние всъщност го смиламе и метаболизираме по-ефективно. Когато сме отпуснати в отговор на приятното хранене, нервната ни система преминава в режим на почивка и смилане, което ни позволява да разграждаме и използваме напълно хранителните вещества от храните, които ядем.

Храненето за удоволствие също може да насърчи по-здравословното хранене.

Голям систематичен преглед от 2020 г. изследва 119 проучвания за връзката между удоволствието от храната и здравословното хранене. Петдесет и седем процента от проучванията откриват благоприятни връзки между удоволствието от храненето и диетичните резултати.

Съществува това убеждение, че „здравословната“ храна трябва да е мека или да няма добър вкус, но това просто не е вярно. Когато ядем храна, която ни харесва, удовлетворението се увеличава, което всъщност може да подобри качеството на диетата и да намали вероятността от преяждане или епизоди на преяждане.

Емоционалното подхранване на храните, които ядем

Времето за хранене би било доста скучно, ако храната беше само гориво. Храненето хвърля широка мрежа върху човешкия опит, от това да ни сближи с любимите ни хора до свързването ни с нашето културно наследство.

Накратко, храната е както емоционална, така и физическа храна. Ето някои от начините, по които наслаждаването на храната може да нахрани духа ви.

Удоволствието от храната предлага физически и емоционален комфорт

Топла пилешка супа, когато сте болни, макаронени изделия, които ви напомнят за баба ви, или любимият десерт, който изглежда винаги е на място: храни като тези имат начин да повдигнат духа ни и да успокоят тялото ни.

Понякога храната дори предлага комфорт в края на труден ден, който много хора свързват с отрицателно емоционално храненe. Но когато си позволим да се свържем с храната и да й се насладим, има много ползи.

Удоволствието от храната нарушава хватката на културата на хранене

Диетичната култура има множество дефиниции, но една отличителна черта на това послание на обществено ниво е, че трябва да кажете „не“ на храните, които обичате, особено ако са с високо съдържание на калории или мазнини.

Изборът да се наслаждавате съзнателно на това, което ядете, помага да се преодолее този вреден манталитет.

Кои са петте най-големи удоволствия в живота?

Когато всички храни са разрешени без правила – включително най-вкусните, тялото се научава да вярва, че ще получи това, от което се нуждае.

За щастие емоционалното хранене и храненето за удоволствие се различават както по намерението, така и по резултатите.

Емоционалното хранене е, когато хората използват храната като начин да се справят както с положителните, така и с отрицателните емоции. Храненето за удоволствие означава да изберете храна, за да се насладите специално на нейния вкус, текстура и изживяване, като например когато излизате за фунийка сладолед през лятото или ядете ябълка направо от дървото в ябълкова овощна градина.

Друга основна разлика между тези две поведения е връзката, която чувствате към храната си.

ТОП 5 на методите за отслабване с удоволствие

Често, макар и не винаги, има липса на връзка или откъсване от храната, когато хората ядат емоционално. Когато се храните за удоволствие, обикновено има истинска връзка и удоволствие, което получавате от храната.

Разбира се, няма идеално очертана линия между емоционалното хранене и храненето за удоволствие - и понякога двете може да се припокриват.

Ако вие или ваш близък се борите с хранително разстройство (или сте загрижени за развитието на такова), потърсете помощ от квалифициран доставчик възможно най-скоро. Можете да започнете със страницата за помощ и поддръжка на Националната асоциация за хранителни разстройства, която предлага инструмент за скрининг, гореща линия и база данни с доставчици.

Какви положителни чувства произтекоха от емоционалното свързване с предметите в чинията ви? Умствените бележки, които събирате, могат да ви помогнат да направите бъдещия избор на храна още по-вкусен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 16 юни /валутен калкулатор/

Рецепта: Хавайски бананов хляб с ананас, кокос и ядки

Зодиите, които имат проблем с обвързването

Кои са 10-те най-добри храни и напитки за възстановяване на мускулите?

Зодиите, известни със своя страстен любовен живот

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 15 юни /валутен калкулатор/

Знаете ли как точно влияе алкохолът на простатата?

Какво да правите, ако клепачите ви се подуят под или над очите?

Какво да правите, ако си изкълчите крака?

Неочевидни признаци на предозиране с витамин D - много е трудно да се разпознае

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com