Свежест по рафтовете: как трябва да се съхраняват храните в хладилника

4035
Свежест по рафтовете: как трябва да се съхраняват храните в хладилника
Снимка: iStock

Дори и най-модерните уреди не могат да запазят храната свежа, прясна и годна, ако тя не е опакована правилно или е в неправилното отделение на хладилника.

Има няколко изпитани съвета, които ще ви помогнат да удължите живота на вашите покупки и препарати и да запазите прекрасния им вкус.

Не трябва да поставяте тези храни в хладилника

Някои храни се чувстват най-добре извън хладилника. Например краставиците и доматите не понасят ниски температури поради високото си съдържание на вода, което води до загуба на свежестта и аромата им. Идеално е тези зеленчуци да се съхраняват на стайна температура. Ако не са прекалено зрели, те ще издържат седмица или повече.

4 правила за съхранение на храна в хладилника, за които може би не знаете

Картофите също не обичат студа: при ниски температури нишестето се превръща в захар, което ги прави неприятно сладки. Най-добре е да ги съхранявате на тъмно и хладно място, за да предотвратите покълването им. Лукът и чесънът също предпочитат хладни, тъмни и сухи условия.

Бананите са друг продукт, който не може да се съхранява в хладилник, тъй като почерняват и бързо се развалят. Стайната температура е подходяща за тях.

Какво да съхраняваме в хладилника?

Промяната на подхода ви към опаковането на храната в хладилника може да допринесе за удължаване на нейната свежест. Ето някои ефективни начини за запазване на храната в най-добрия ѝ вид:

Плодове и зеленчуци: най-добре е да се поставят в долното чекмедже на хладилника върху антибактериална подложка, която предотвратява кондензацията и поддържа подходящ микроклимат.

За да запазите магданоза, копъра и другите билки и зеленчуци свежи възможно най-дълго, използвайте специален съд с отделение за вода. Така те ще останат свежи до две седмици.

Гъби: Идеалното място за съхранение на гъби е в хартиени торбички, които им позволяват да дишат и предотвратяват овлажняването им.

Сиренето, колбасите и месните продукти не трябва да се съхраняват в домакинско фолио или в оригиналната си опаковка.

За сиренето е най-добре да се използва пергамент или фолио, тъй като тези материали поддържат оптимален баланс на влагата и предпазват храната от изсъхване.

За месото, рибата и готовите ястия се препоръчва да се използват прозрачни пластмасови съдове с капаци, които предпазват от чужди миризми. Не забравяйте обаче, че тези съдове трябва да се подновяват редовно, тъй като пластмасата може да абсорбира миризми и да се надраска с течение на времето. Не съхранявайте в тях киселинни сосове и маринати: те могат да повредят материала.

Кои храни никога не трябва да се държат в хладилник?

Не поставяйте тези продукти на вратата на хладилника

Много от нас са свикнали да съхраняват прясно мляко и кисело мляко във вратата на хладилника. Въпреки че това изглежда удобно, всъщност не е най-доброто място за запазване на свежестта на тези продукти. Вратата на хладилника е най-топлото място, където температурата може да достигне 7-8°C. Освен това всеки път, когато отваряте хладилника, това води до температурни колебания, които могат да повлияят на качеството на храната.

Млечните продукти трябва да се преместят на средните или долните рафтове, където температурата е по-стабилна. Яйцата в специален контейнер също трябва да се поставят там: температурните колебания на вратата могат да причинят микропукнатини по черупките и да увеличат риска от проникване на бактерии.

Сосовете, растителните млека и някои лекарства и козметика, които са по-малко чувствителни към температурни промени, са идеални за съхранение на вратата.

Как правилно да замразявате храни?

При замразяването е важно да използвате специални торбички или контейнери. Не забравяйте да ги етикетирате с името на продукта и датата на замразяване: това ще помогне да се избегне объркване и да се контролира срокът на годност.

Обикновено във фризера се съхраняват сурови месни продукти, риба, кнедли, плодове и смесени зеленчуци. Можете обаче да замразявате и готови ястия: супи, яхнии, котлети и дори печива. След като ги сготвите, оставете ги да се охладят, разделете ги в порционни съдове и ги приберете във фризера. По този начин можете да си осигурите домашно приготвени ястия за дни и дори седмици напред.

Кремове, кисели млека, кисели млека, кремове, воднисти зеленчуци и зелени зеленчуци като домати, репички и салатни листа могат да загубят вкуса и консистенцията си след размразяване. Избягвайте да замразявате и варени макаронени изделия и ориз.

И помнете: никога не трябва да поставяте топла храна нито във фризера, нито в хладилника - хладилникът ще работи твърде усилено и храната ще се развали по-бързо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 17 юни /валутен калкулатор/

Как да поддържаме желаното тегло след като отслабнем?

10 будистки правила, които си струва да приемете - следвайте ги и ще бъдете щастливи

4 знака, че той ви харесва, без да го казва

Защо трябва да почиствате пода със сол?

Как алкохолът влияе на нервната система?

Научете най-щастливият ден от седмицата за всяка зодия, 17 - 23 юни

Вечерен виц: Марче

Как всъщност трябва да бъдат разположени крановете за топла и студена вода?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com